O aplicație realizată la Jet Propulsion Laboratory, al NASA, vă poartă prin Sistemul Solar.
Am descoperit Eyes On the Solar System în timp ce urmăream transmisiunea în direct, realizată de NASA Tv, cu ocazia trecerii prin apropierea Pământului a asteroidului 2012 DA14. Un cercetător de la NASA ne arăta cum va trece asteroidul, folosind o simulare computerizată. M-am uitat cu atenție la acea simulare și, undeva în colțul din stânga-sus a ecranului scria: Eyes On the Solar System. Imediat am căutat cu ajutorul prietenului Google după respectivele cuvinte-cheie, la care am adăugat și JPL (Jet Propulsion Laboratory). Așa am descoperit că aplicația există și în versiunea online. Bineînțeles, imediat am pus-o în funcțiune, mai ales că avea un buton special pentru asteroidul din 15 februarie. Așa am putut urmări, ca și cum eram în apropierea asteroidului, cum a trecut el pe lângă Pământ. Undeva în dreapta-jos a ecranului era un cronometru, care îmi indica timpul rămas până la apropierea maximă de Terra.
După trecerea asteroidului nu am oprit aplicația. Am vrut să văd de ce este în stare. Și, vă rog să mă credeți, este în stare să facă multe lucruri care mi-au stârnit atât de mult interesul, încât m-am jucat cu ea preț de câteva ore. Cu ajutorul ei, pe lângă faptul că puteți călători înspre diferite obiecte cerești din Sistemul Solar (planete, sateliți, asteroizi), aveți posibilitatea să vedeți și sondele aflate în spațiul cosmic. Cu un simplu click, puteți obține o imagine 3D a lor și, cu un alt click puteți compara dimensiunea lor cu cea a unui om, a unui autobuz sau a unui teren de fotbal. Din ecranul principal puteți revedea simularea coborârii roverului Curiosity pe Marte, iar cu ajutorul mouse-lui puteți roti imaginea, astfel încât să vedeți coborârea din orice unghi doriți. De altfel, aceeași aplicație a fost folosită în timp real de cercetătorii centrul de control al zborului pe timpul coborârii roverului.
Pentru o familiarizare cu Eyes On the Solar System vă invităm să urmăriți filmul care urmează.
Vă recomand să folosiți și tutorialele din pagina principală a aplicației, pentru a îi descoperi toate subtilitățile. Veți vedea, de exemplu, ce trebuie să faceți pentru a măsura distanța actuală dintre Pământ și Jupiter…
Sursa: Eyes On the Solar System
Cristian Român (n. 1957) este inginer de aeronave și, începând din 1992, jurnalist de știință. Scrie pentru revista Știință și Tehnică și a realizat numeroase emisiuni de popularizare a științei atât pentru televiziune, cât și pentru radio. Este autorul cărții Ultima aventura: Universul. Valoarea textelor sale i-a fost recunoscută prin acordarea, în 2003 și 2006, a Premiului Comisiei Naționale a României pentru UNESCO pentru jurnalismul de știință, secțiunea presă scrisă. De asemenea el a primit Petre Sergescu al Academiei Române pentru cartea ”100 de inovatori români”, al cărei coautor a fost.
Leave a Reply