5
(8)

Cercetătorii au descoperit că egiptenii antici au încercat să trateze chirurgical cancerul acum mai bine de 4.000 de ani. Această constatare, prezentată într-un studiu publicat în Frontiers in Medicine, ne oferă o perspectivă fascinantă asupra eforturilor medicale timpurii de a înțelege și de a combate această boală devastatoare.

Până acum, cea mai veche descriere cunoscută a cancerului a venit din jurul anului 1600 î.Hr., înregistrată în papirusul Edwin Smith. Acest text egiptean este considerat o copie a unei lucrări care datează cu câteva secole mai devreme. El descrie mai multe tumori mamare și notează că „nu există niciun tratament” pentru ele. Această mențiune istorică a sugerat că egiptenii aveau cunoștințe limitate despre cum să trateze cancerul și trebuiau adesea să se resemneze cu progresia inevitabilă a bolii. Cu toate acestea, descoperirile recente contestă acest punct de vedere.

Cercetătorii au analizat recent un craniu uman din colecția Duckworth de la Universitatea din Cambridge, datând din 2686 până în 2345 î.Hr. Aceasta a prezentat o tumoră primară mare, precum și mai mult de 30 de leziuni metastatice mai mici. Ceea ce face această descoperire remarcabilă sunt urmele tăieturi din jurul acestor leziuni, probabil făcute folosind un obiect ascuțit, cum ar fi un instrument metalic. Acest lucru sugerează că egiptenii antici au încercat o intervenție chirurgicală pentru a trata pacientul, despre care se crede că este un bărbat la treizeci de ani. „Ceea ce am găsit este prima dovadă de intervenție chirurgicală direct legată de cancer”, a spus Edgard Camarós Perez, coautor al studiului și paleopatolog la Universitatea din Santiago de Compostela din Spania. „De aici începe medicina modernă.”

Echipa de cercetători a studiat, de asemenea, craniul unei femei în vârstă de 50 de ani la moartea acesteia, datând din 664 până în 343 î.Hr. î.Hr., păstrat în aceeași colecție. La fel ca bărbatul, ea prezenta o leziune mare care sugera cancer. Cu toate acestea, alte două leziuni ale craniului său au fost rezultatul unor răni traumatice, probabil cauzate de un atac cu o armă ascuțită. Semnele vindecării de la aceste răni arată că medicina egipteană la acea vreme era suficient de avansată pentru a trata unele traume, dar nu și cancerul.

Aceste noi descoperiri revoluționează înțelegerea noastră a capacităților medicale ale egiptenilor antici. Ei sugerează că cancerul a reprezentat o „frontieră” în cunoștințele lor medicale, o boală pe care nu au reușit să o trateze eficient. Desigur, fără istoricul clinic al pacienților, cercetătorii nu pot construi o imagine completă a cancerului pe care l-au suferit. Cu toate acestea, urmele procedurilor chirurgicale oferă o perspectivă emoționantă asupra eforturilor lor. Aceste rezultate ar putea schimba și concepția noastră despre începuturile medicinei moderne. Ei arată că egiptenii antici încercau să înțeleagă cancerul la nivel chirurgical, deschizând calea pentru noi cercetări asupra modului în care au evoluat tratamentele medicale de-a lungul mileniilor.

Echipa de cercetători speră acum să meargă și mai departe pentru a descoperi modul în care oamenii au tratat cancerul de-a lungul istoriei.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?