4.7
(12)

Din 2020, o creștere semnificativă a interacțiunilor dintre un mic grup de orci și bărci din Peninsula Iberică a stârnit îngrijorare și interes din partea oamenilor de știință, precum și a autorităților maritime. Aceste interacțiuni, adesea marcate de lovire, au dus la pagube considerabile anumitor nave, în special bărci cu pânze. Un raport recent al Comisiei Internaționale de Vânătoare a Balenelor (IWC) explorează posibilele cauze ale acestui fenomen și propune soluții pentru reducerea riscurilor.

Din 2020, interacțiunile dintre un mic grup de orci și nave din Peninsula Iberică au atras atenția și au ridicat îngrijorări. Aceste balene ucigașe iberice, așa cum sunt numite, s-au angajat în cel puțin 673 de interacțiuni cu nave în apele Marocului, Spaniei și Portugaliei. Această tendință, marcată de berbec, a dus la pagube notabile la anumite nave, în special bărci cu pânze. Incidentele care au implicat aceste orci au fost variate, dar cele mai multe au vizat nave cu pânze de dimensiuni medii, evidențiind o preferință pentru cârmele cu pică. Aceste interacțiuni au stârnit îngrijorări în rândul marinarilor și autorităților maritime, în special după scufundarea unui iaht polonez în strâmtoarea Gibraltar în noiembrie 2023.

Pentru a înțelege mai bine acest comportament neobișnuit, guvernele spaniol și portughez au solicitat ajutor Comisiei Internaționale de Vânătoare de Balene. Raportul rezultat din acest studiu sugerează că, de fapt, comportamentul orcilor nu este agresiv, ci mai degrabă jucăuș. Această concluzie este susținută de observarea disponibilității crescute a prăzilor, permițând orcilor să aibă mai mult timp liber pentru a se angaja în activități ludice, inclusiv interacțiunea cu bărcile. În plus, raportul subliniază că orcile sunt cunoscute pentru tradițiile comportamentale transmise cultural. Unele populații dezvoltă, de asemenea, moduri temporare, similare cu exemplul din 1987 în care orcile din Puget Sound purtau somon mort pe nas. Aici, balene ucigașe iberice par să fi adoptat, de asemenea, una dintre aceste mode, de data aceasta implicând cârmele de bărci.

Pentru a minimiza interacțiunile periculoase, raportul recomandă ca bărcile să fie mai puțin atractive pentru aceste animale. Modificarea cârmelor pentru a le face abrazive ar putea descuraja orcile fără a le cauza rău. Între timp, marinarii au fost sfătuiți să se îndepărteze rapid de zonele în care au fost observate orcile și să raporteze imediat autorităților orice întâlnire. Cercetări suplimentare ar putea ajuta, de asemenea, la elucidarea în continuare a motivațiilor din spatele acestui comportament și la dezvoltarea strategiilor de coexistență pașnică între orci și activitățile umane pe mare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?