Administrația Spațială Națională Chineză a anunțat că landerul Chang’e-6 a desfășurat pentru prima dată steagul roșu și auriu al țării în partea îndepărtată a Lunii, mai înainte ca o parte a vehiculului să plece marți dimineața cu mostre de roci, pentru a le aduce înapoi pe Pământ.
Sonda Chang’e-6 a fost lansată luna trecută și landerul său a aselenizat duminică în partea îndepărtată a Lunii. Modulul ascensional a decolat marți la 7:38 dimineața, ora Beijingului, motorul arzând timp de aproximativ șase minute, și a intrat pe o orbită prestabilită în jurul Lunii, a declarat Administrația Spațială Națională Chineză. Agenția a comunicat că nava spațială a rezistat la un test de temperatură ridicată pe suprafața lunară și a obținut mostrele folosind atât forarea, cât și colectarea de suprafață, înainte de a le depozita într-un container în interiorul dispozitivului de ridicare al sondei, așa cum era planificat.
Containerul va fi transferat într-o capsulă de reintrare care urmează să se întoarcă pe Pământ în deșertul din regiunea Mongoliei Interioare din China, în jurul datei de 25 iunie. Micul steag, despre care agenția a spus că a fost realizat din materiale compozite speciale, a apărut pe un braț retractabil desfășurat din partea laterală a aterizatorului lunar și nu a fost plasat pe solul lunar, potrivit unei animații a misiunii publicată de agenție.
Misiunile pe partea îndepărtată a Lunii sunt mai dificile, deoarece aceasta nu este orientată spre Pământ, necesitând un satelit releu pentru a menține comunicațiile. Terenul este, de asemenea, mai accidentat, cu mai puține zone plate de aterizat. Agenția de știri Xinhua a spus că locul de aselenizare al sondei a fost Bazinul Polul Sud-Aitken, un crater de impact creat în urmă cu peste 4 miliarde de ani, cu o adâncime de 13 kilometri (8 mile) și un diametru de 2.500 de kilometri. Acesta este cel mai vechi și cel mai mare dintre astfel de cratere de pe Lună, așa că ar putea oferi cele mai timpurii informații despre acesta, a spus Xinhua, adăugând că impactul uriaș ar putea fi ejectat materiale din adâncurile sub suprafață.
Misiunea este a șasea din programul Chang’e de explorare a Lunii, care poartă numele zeiței chineze a Lunii. Este al doilea proiectat pentru a aduce înapoi mostre de roci, după Chang’e 5, care a adus eșantioane selenare de pe partea vizibilă a Lunii în 2020. China își propune transporte oameni pe Lună înainte de 2030, ceea ce ar face să fie a doua națiune după Statele Unite care va face acest lucru. America intenționează să ducă din nou astronauți pe Lună – pentru prima dată în mai bine de 50 de ani – în 2026.