4.9
(8)

NASA explorează în prezent concepte futuriste pentru explorarea spațiului. Unul dintre aceste proiecte ar putea revoluționa modul în care gândim despre transportul pe Lună. Numit „Flexible Levitation on a Track” (FLOAT), acesta a primit recent undă verde pentru a trece în faza a doua de dezvoltare a programului NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC).

Programul NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) este o inițiativă îndrăzneață care își propune să dezvolte concepte revoluționare pentru viitoarea explorare a spațiului. Acest program ar putea transforma înțelegerea noastră despre spațiu și ne-ar deschide noi posibilități de explorare a spațiului.

SPARROW (Steam Propelled Autonomous Retrieval Robot for Ocean Worlds) este un concept dezvoltat ca parte a programului NIAC al NASA. Acest proiect explorează posibilitatea utilizării unui robot mic alimentat cu abur pentru a explora lunile înghețate ale lui Jupiter și Saturn, cum ar fi Europa, Enceladus și Titan.

Un alt exemplu este BioSentinel. Acest proiect explorează posibilitatea trimiterii unei misiuni interplanetare la bordul unui satelit mic pentru a studia efectele expunerii la radiații cosmice asupra organismelor vii.

Ca parte a acestui program, NASA a dat recent undă verde unui nou proiect promițător și ambițios numit „Flexible Levitation on a Track” (FLOAT). Acesta are în vedere realizarea unui sistem de transport feroviar lunar care ar putea revoluționa modul în care ne imaginăm transportul pe Lună. Proiectul FLOAT se bazează pe utilizarea roboților magnetici care levitează, se mișcă de-a lungul unei piste de film cu trei straturi. Acest design inovator ar reduce abraziunea cauzată de praful lunar, oferind în același timp un mijloc eficient de transport a sarcinilor utile pe suprafața lunară. În plus, această tehnologie ar minimiza riscurile pentru astronauți prin reducerea nevoii de călătorie umană pe suprafața lunară. Acești roboți ar transporta cărucioare care călătoresc cu aproximativ 1,60 km/h capabile să transporte până la 100 de tone de material pe zi către și de la viitoarea bază lunară a NASA. Scopul principal al FLOAT ar fi de a oferi un sistem de transport fiabil, autonom și eficient pentru mutarea materialelor pe Lună, cu operațiuni zilnice planificate încă din anii 2030.

Ideea unui tren robot care levita pe Lună poate părea direct din SF. Amintiți-vă, totuși, că NASA intenționează să construiască o bază lunară permanentă în următorul deceniu. FLOAT ar putea juca atunci un rol crucial în atingerea acestui obiectiv, oferind un mijloc eficient de transport al echipamentelor și materialelor esențiale.

Sarcinile cheie din această fază 2 de dezvoltare includ proiectarea, fabricarea și testarea prototipurilor la scară mică. Aceste teste vor culmina cu o demonstrație pe un banc de testare analog lunar, unde vor fi evaluate diverse strategii de pregătire a site-ului și de desfășurare a robotului. O parte importantă a acestei faze va fi în special studiul impactului condițiilor de mediu lunare asupra performanței și durabilității roboților. Factori precum temperatura, radiația, încărcarea și contaminarea regolitului lunar vor fi apoi luați în considerare pentru optimizarea designului acestora. În plus, va fi dezvoltată o foaie de parcurs pentru a identifica lacunele tehnologice și pentru a extinde capacitățile de producție pentru hardware critic, cum ar fi rețele magnetice de suprafață mare și plăci de circuite imprimate flexibile.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?