5
(9)

Într-un articol recent, cercetătorii japonezi au prezentat o nouă metodă de decontaminare care face posibilă eliminarea anumitor poluanți foarte rezistenți cu ajutorul luminii LED. Acestea sunt substanțe Din cauza legăturilor lor puternice carbon-fluor care le fac dificil de descompus, PFAS-urile provoacă îngrijorare. Este atât o chestiune de impact asupra sănătății umane (cancere, probleme de fertilitate etc.), cât și de contaminare a ecosistemelor, în special a celor acvatice. Ele se regăsesc in general in multe produse, si anume ambalaje alimentare, acoperiri antiaderente, cosmetice, textile, produse fitosanitare precum si in spume de stingere a incendiilor.

Lumina LED ne-ar putea scăpa de PFAS o dată pentru totdeauna? Aceasta este concluzia unei echipe de la Universitatea Ritsumeikan (Japonia), ale cărei rezultate au fost publicate în jurnalul Angewandte Chemie International Edition. Cercetătorii japonezi arată că au descoperit o nouă metodă care combină Lumina LED și nanocristale semiconductoare pentru a învinge PFAS.

Tehnica în cauză se bazează pe o reacție fotocatalitică obținută cu LED-uri care emit pe lungimea de undă 405 nm. În timpul acestui proces, lumina transformă substanțele poluante în produse sigure. Oamenii de știință explică că au dezvoltat un proces care utilizează nanocristale (conductori) de sulfură de cadmiu modificate cu cupru, apoi combinate cu apă și trietanolamină, un material găsit în fabricarea detergenților și a cosmeticelor.

În momentul în care un compus PFAS, cum ar fi perfluorooctansulfonatul (PFOS), este plasat în soluție și expus la iluminarea LED, are loc o reacție. Emoționate de lumină, nanocristalele atrag moleculele de PFOS și își rup legăturile carbon-fluor. Acest lucru face posibilă obținerea eliminării ionilor de fluor, înainte de descompunerea completă a poluantului. Potrivit cercetătorilor, procesul durează aproximativ opt ore. Această nouă tehnică pare revoluționară, deoarece până astăzi, eliminarea PFAS necesita temperaturi foarte ridicate (în jur de 400°C). Cu toate acestea, acesta a fost un proces foarte costisitor și consumatoare de energie. Metoda japoneză are meritul de a fi simplu de implementat și mai ales eficientă la temperaturi mult mai scăzute: în jur de 38°C. În sfârșit, această nouă tehnică are un alt avantaj: reciclarea și reutilizarea fluorului, ceea ce îl face mai durabil.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?