Fosilele a două noi specii de rechini care sunt vechi de 325 de milioane de ani au fost descoperite recent în Parcul Național Mammoth Cave, Kentucky și în nordul Alabama. Identificați ca Troglocladodus trimblei și Glikmanius careforum, ei aparțineau familiei ctenacanthes, strămoșii rechinilor moderni echipați cu “ghimpi” defensivi în formă de pieptene pe coloana vertebrală.
Peștera Mammoth, situată în Parcul Național Mammoth Cave din Kentucky (SUA), este cel mai lung sistem de peșteri cunoscut din lume. Este renumit pentru rețeaua sa complexă de pasaje subterane și camere care se extind pe mai mult de 676 de kilometri. De asemenea, este renumit pentru diversitatea sa geologică, cu formațiuni calcaroase spectaculoase, stalactite, stalagmite și alte caracteristici carstice. Primele explorări ale peșterii mamut datează de la începutul secolului al 19-lea. De-a lungul istoriei sale, a fost folosită în diferite scopuri, inclusiv colectarea de salpetru în timpul Războiului Civil American și ca destinație turistică populară în anii următori. Această peșteră, care găzduiește un ecosistem unic compus din creaturi adaptate vieții subterane, precum nevertebrate, lilieci și pești orbi, dezvăluie, de asemenea, din când în când, unele fosile.
Recent, cercetătorii au identificat fosilele a doi rechini foarte vechi care datează de mai bine de 325 de milioane de ani. Cu toate acestea, aceasta nu este o premieră. Cu câțiva ani în urmă, cercetătorii au descoperit unul la fel de mare ca marele rechin alb care avea aproximativ 330 de milioane de ani.
Noile săpături au fost efectuate ca parte a inventarierii de resurse paleontologice, o investigație care vizează documentarea arhivelor fosile ale parcurilor naționale americane. Datorită stabilității mediului, fosilele sunt incredibil de bine conservate și au caracteristici anatomice detaliate. Unul dintre acești rechini aparține speciei Troglocladodus trimblei. Cu o lungime de aproximativ 3 până la 3,6 metri, acest prădător a fost înzestrat cu dinți furcați. Al doilea exemplar reprezintă specia Glikmanius careforum. Atâta timp cât primul, a avut o mușcătură puternică care i-a permis să se hrănească cu alți rechini, pești osoși și ortoconi, strămoși ai calmarilor. Acești prădători primitivi care au prezentat comportamente similare cu rechinii actuali au fost probabil adaptați navigației de coastă. Ei au fost descriși într-un articol publicat în Parks Stewardship Forum,
Formația stâncoasă în care au fost descoperiți acești rechini sugerează că au trăit în vechea cale maritimă care a conectat odată America de Nord, Europa și Africa de Nord, acoperind locațiile actuale din Kentucky și Alabama. Această cale maritimă a dispărut apoi în timp din cauza coliziunii dintre Africa, America de Nord și Europa în timpul formării supercontinentului Pangea. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra biodiversității marine antice și evidențiază importanța peșterii mamut și a împrejurimilor sale ca adevărate comori paleontologice. Fosilele bine conservate ale acestor rechini preistorici permit cercetătorilor să înțeleagă mai bine ecosistemele vremii și modul în care acești prădători primitivi au evoluat în mediile marine care au dispărut acum. Aceste noi descoperiri ne îmbogățesc și mai mult cunoștințele despre trecut, amintindu-ne în același timp cât de crucială este înregistrarea fosilelor pentru studierea evoluției speciilor moderne.