O echipă de cercetători în robotică de la Institutul de Tehnologie din Beijing, în colaborare cu o colegi de la Universitatea Tehnică din München, a creat un nou tip de șobolan robot – unul care a fost conceput pentru a interacționa în moduri sociale cu șobolani reali.
În lucrarea lor, publicată în revista Nature Machine Intelligence, grupul descrie modul în care a folosit inteligența artificială pentru a-și antrena șobolanul robot să se comporte ca un șobolan real. Thomas Schmickl, de la Universitatea din Graz, Austria, a publicat un comentariu în același număr al revistei, în care descrie modul în care echipa din China a utilizat buclele de feedback combinate cu antrenamentul de întărire bazat pe inteligență artificială pentru a oferi șobolanilor roboți abilități sociale suficient de puternice pentru a păcăli șobolanii reali să interacționeze cu ei.
Cărțile și filmele science-fiction promit de mult timp roboți umanoizi capabili să interacționeze cu oamenii în moduri care îi fac pe oameni să uite că roboții nu sunt oameni. Astfel de roboți sunt prezentați ca fiind capabili să facă tipurile de muncă pe care oamenii preferă să le evite și să le ofere companie. În lumea reală, roboții sunt departe de a avea acest nivel de capacitate. Dar oamenii de știință lucrează la acest lucru. În acest nou efort, echipa din China și-a propus să creeze un robot care ar putea păcăli șobolanii de laborator să creadă că interacționează cu alți șobolani reali. Și se pare că au reușit.
Cercetările anterioare au arătat că comportamentul între șobolani poate fi agresiv sau jucăuș – șobolanii se vor lupta între ei dacă situația devine stresantă. Șobolanii fericiți, pe de altă parte, se vor rostogoli pe podea luptându-se unii cu alții sau mângâindu-se cu botul. Pentru ca un robot să păcălească un șobolan, ar trebui să fie capabil să le facă pe amândouă, în mod convingător.
Pentru a conferi șobolanului robot un anumit grad de personalitate de șobolan, aceștia i-au dat o aplicație de învățare profundă AI și apoi l-au antrenat folosind înregistrări video cu șobolani reali care fac ceea ce fac șobolanii atunci când interacționează. În timp, șobolanii robot au învățat cum să se comporte în preajma altor șobolani. Mai mult decât atât, au continuat să învețe după ce au fost expuși la șobolani adevărați cu întăriri pozitive atunci când lucrurile mergeau conform planului. Cercetătorii s-au îndepărtat puțin de modelul șobolanului – i-au dat un corp asemănător unui cărucior cu roți în loc de picioare și picioare. Dar restul corpului era foarte asemănător șobolanilor. Coloana vertebrală, de exemplu, putea fi răsucită și întoarsă ca un șobolan adevărat și își putea mișca și capul ca un șobolan. Iar membrele anterioare puteau interacționa fizic aproape la fel ca un șobolan real.
Testele au arătat că șobolanul robot nu numai că a fost acceptat de șobolanii adevărați, dar aceștia au reacționat conform așteptărilor – de exemplu, s-au speriat atunci când șobolanul părea furios și s-au luptat și s-au cuibărit cu el la fel cum ar fi făcut cu colegii lor reali de cușcă în momentele mai calme. Echipa de cercetători concluzionează că roboții ar putea fi utilizați ca agenți de cercetare pentru a studia interacțiunile sociale și a modula stările emoționale ale șobolanilor de laborator reali.