4.7
(19)

Intel a depășit o piatră de hotar majoră în domeniul inteligenței artificiale odată cu crearea Hala Point, cel mai puternic computer neuromorf din lume. Această mașină revoluționară este proiectată să imite creierul uman, fiind de 50 de ori mai rapidă decât sistemele de calcul convenționale echivalente.

Calculul neuromorfic adoptă o abordare radical diferită față de calculul convențional, inspirându-se din funcționarea creierului uman pentru prelucrarea datelor. Într-un sistem informatic convenţional, datele sunt procesate secvenţial, adică un pas după altul urmând o cale logică predefinită. Unitățile de procesare, cum ar fi CPU-urile și GPU-urile, efectuează operații aritmetice și logice asupra datelor urmând instrucțiuni precise. În schimb, calculul neuromorf utilizează rețele neuronale artificiale pentru procesarea datelor. Aceste rețele interconectate sunt inspirate de structura și funcționarea neuronilor din creierul uman. Una dintre cele mai importante caracteristici ale sale este prelucrarea paralelă și simultană a informațiilor. Acest lucru accelerează semnificativ procesarea datelor. În plus, computerele neuromorfe integrează memoria și puterea de calcul în cadrul acelorași unități de procesare, eliminând nevoia de a muta fizic datele între diferite componente. Această integrare strânsă ajută la maximizarea eficienței energetice și reduce blocajele de comunicare între componente, contribuind la îmbunătățirea performanței generale a sistemului.

Compania Intel tocmai a anunțat că a dezvoltat un nou computer neuromorf numit Hala Point. Hala Point este echipat cu peste 1.000 de cipuri speciale, concepute pentru inteligența artificială. Aceste cipuri, numite procesoare Loihi 2, funcționează foarte eficient. Ele pot procesa sarcini de inteligență artificială de 50 de ori mai rapid decât computerele tradiționale. Pentru a vă face o idee despre puterea sa, Hala Point poate efectua până la 20 de cvadrilioane operații pe secundă. Din punct de vedere al structurii, Hala Point este alcătuit din 1,15 miliarde de „neuroni” artificiali și 128 de miliarde de „sinapse” artificiale. Hala Point se remarcă și prin eficiența energetică ridicată. Acest computer poate efectua, de fapt, până la 15.000 de miliarde de operațiuni cu doar un watt de energie. Acesta este de aproximativ 100 de ori mai eficient din punct de vedere energetic decât sistemele tradiționale.

Intel intenționează să folosească Hala Point de la Sandia National Laboratories din New Mexico pentru a rezolva probleme complexe din fizica dispozitivelor, arhitectura computerelor și calcularea. Această utilizare inițială demonstrează angajamentul Intel de a explora aplicațiile practice ale acestei tehnologii revoluționare în domenii critice de cercetare și inovare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 19

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?