4.4
(28)

Departe de cuptoarele tradiționale pentru producerea oțelului, oamenii de știință chinezi au dezvăluit recent o nouă metodă revoluționară. Aceasta este o tehnică de 3.600 de ori mai rapidă, ceea ce înseamnă și dispariția cărbunelui necesar de obicei pentru fabricarea oțelului. Să ne amintim mai întâi că oțelul este un aliaj format în principal din fier și carbon. Încă din secolul al XIX-lea, proprietățile sale mecanice de duritate, rezistență și elasticitate au fost foarte apreciate în diverse industrii, în construcții, precum și în inginerie civilă și militară. Fabricarea sa implică măcinarea minereului de fier în granule. Ele se lipesc unele de altele atunci când amestecul este încălzit la 1.300°C. Fierul extras din minereu este îmbogățit cu carbon și în cele din urmă este transformat în fontă.

În timp ce procesul tradițional necesită între cinci și șase ore, o echipă de la Academia Chineză de Inginerie promite un rezultat similar între trei și șase secunde, sau de 3.600 de ori mai rapid. După cum a explicat South China Morning Post, cercetătorii injectează pulbere de minereu de fier foarte fin măcinat într-un furnal extrem de fierbinte folosind o lance vortex. Obiectivul? Generarea unei reacții chimice explozive care provoacă formarea de picături lichide și strălucitoare de fier. Aceste picături cad apoi pe fundul cuptorului și formează un flux de fier foarte pur care poate fi folosit direct.

Potrivit lui Zhang Wenhai, principalul autor al metodei, acest rezultat vine după un deceniu de cercetări. El mai spune că procesul funcționează și cu minereuri cu conținut scăzut de fier, o resursă pe care China o are din abundență.

În viitorul apropiat, democratizarea acestei metode fără cărbune ar trebui să reducă costul energetic al oțelului cu o treime. Acest lucru ar putea oferi acestei țări un impuls spre obiectivele sale de reducere a emisiilor de GES. În plus, există potențialul pentru o reducere semnificativă a importurilor de minereu cu conținut ridicat de fier din Australia, Brazilia și unele țări africane. Este posibil ca repercusiunile generalizării acestei tehnici în China să aibă și alte consecințe la scară globală. Producând oțel mai rapid și poate în cantități mai mari, China ar putea deveni și mai competitivă în diferite sectoare industriale, inclusiv în automobile. De asemenea, ar putea exporta produse din oțel care sunt mai interesante în ceea ce privește amprenta de carbon.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 28

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?