Atunci când clădirile orașelor sunt năruite sub incidența undelor de șoc seismice, așa cum s-a întâmplat recent în Japonia și în Noua Zeelandă, construcțiile distruse sunt de obicei înlocuite, pe termen scurt, de… corturi.
Doi studenți la inginerie, Will Crawford și Peter Brewin, doritori să perfecționeze acest concept au inventat Pânza de Beton, o țesătură impregnată cu particule de beton uscat care poate transforma un cort într-o structură permanentă și dură în numai 24 de ore. Nu îi trebuie decât apă.
Pe scurt, pânza-beton reprezintă un mijloc inteligent de a ridica aproape oriunde o structură locuibilă permanentă și rezistentă. Împachetată într-o ladă de lemn, o astfel de clădire este gata oricând de a fi înălțată, în condiții de infrastructură minimă și aproape întotdeauna fără necesitatea unor instrumente adiționale. Materialul exterior al adăpostului este, practic, cel tipic corturilor, dar încărcat cu particule de beton. La interior se folosește un material impermeabil, termoizolant și steril, iar cele două straturi sunt separate de o cameră vidată care se umple cu aer atunci când cortul este ridicat.
La instalare, adăpostul se despachetează pur și simplu, se despăturește și se conectează la o pompă de aer care îl umflă ca pe un balon. Odată ce structura atinge nivelul optim de umplere cu aer, exteriorul trebuie stropit integral pentru hidratarea betonului integrat în țesătura pânzei. Într-un interval de aproximativ 24 de ore betonul se întărește complet, iar rezultatul final este un spațiu locuibil cu suprafața de 54 metri pătrați, acoperit de o carcasă exterioară dură, rezistentă la intemperii, ignifugă și săracă în carbon.
În plus, asemenea oricărei structuri din beton, pereții cortului pot fi găuriți pentru instalarea unei rețele electrice și a altor servicii și dispozitive necesare, tipice unei clădiri obișnuite. Cortul dur poate fi montat de numai două persoane într-o singură oră (plus timpul necesar uscării). De asemenea, mai multe corturi pot fi unite, pentru a se obține un spațiu interior însumat mai generos. Atunci când situația este la limită și mii de oameni sunt disperați că au rămas fără case, așa cum se întâmplă în urma unui cataclism, pânza de beton pare o soluție ingenioasă de a pune un acoperiș deasupra capetelor celor aflați la ananghe.