0
(0)

Un nou test medical programat să asalteze piața din Marea Britanie anul viitor are ca scop informarea pacienților cu privire la durata lor de viață. Firește, un astfel de act nu intră în scenă lipsit de controversă.

 

Testul propus măsoară telomerii, acele regiuni de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom.  Lungimea telomerilor, se pare, este direct corelată cu ritmul de îmbătrânire biologică a unei persoane și de aceea cercetătorii doresc să le ofere oamenilor o perspectivă asupra intervalului cronologic pe care îl au la dispoziție în mod natural ca să își continue existența trupească.

Testul, dezvoltat în cadrul Centrului Național Spaniol de Cercetare Oncologică, va fi comercializat prin compania Life Lenght, care se află în tratative cu marile companii de diagnosticare medicală din Europa. Atunci când va fi pusă în vânzare, în 2012, procedura va costa aproximativ 700 de dolari.

Testul decurge simplu: pacientului i se recoltează o mostră de sânge în cadrul analizării căreia se măsoară lungimea telomerilor, cei care determină vârsta biologică a persoanei. Studiile au demonstrat că cei cu telomeri mai scurți au durate de viață mai mici decât indivizii cu telomeri lungi.

Cei care văd o problemă în acest viraj medical vehement indică mai multe posibile urmări nefavorabile: în primul rând, companiile de asigurări ar putea începe să solicite rezultate ale testării telomerilor pe baza cărora să determine clauzele și tarifele asigurărilor de viață și de sănătate. În plus, testul ar putea alimenta teama de moarte a oamenilor, ceea ce i-ar putea împinge pe unii la diferite acțiuni necugetate, sau măcar la tratamente nepotrivite de prelungire a vieții. Lumea, cred detractorii noii tendințe medicale, ar putea intra în haos.

Aceste scenarii par desprinse dintr-un roman sumbru despre viitorul nu foarte îndepărtat al omenirii, dar unele temeri referitoare la posibila deschidere a unei Cutii a Pandorei par îndreptățite. La urma urmei, oricât de lungi ar fi telomerii, tuturor li se vor părea, oricum, prea scurți atunci când ei sunt cei testați.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here