5
(1)

Cercetătorii Universității din Montreal susțin că medicamentul denumit metirapon reduce capacitatea creierului de a retrăi sentimentele negative asociate cu amintirile dureroase. Altfel spus, evocarea sau rememorarea acestora din urmă de către pacient este, pur și simplu, blocată.

 

Implicațiile studiului nu sunt neglijabile, deoarece el provoacă teoria conform căreia amintirile nu mai pot fi modificate odată ce s-au înregistrat în creier.

„Metiraponul este un medicament care diminuează semnificativ nivelurile de cortizol, un hormon al stresului implicat în procesul de rememorare”, explică doctoranda Marie-France Marin, coordonatoare a cercetării.  Manipularea cortizolului în preajma momentului formării noilor amintiri poate diminua sentimentele negative asociate cu acestea,  ceea ce permite deconectarea cu efect pe termen lung a memoriei de evenimentele neplăcute.

Treizeci și trei de voluntari au participat la un studiu având ca temă de cercetare această tehnică medicală. Participanților li s-a prezentat o poveste, compusă din episoade neutre și negative.  Trei zile mai târziu, voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri: membrilor unui grup li s-a administrat o doză normală de metirapon, membrii următorului grup au primit o doză dublă, iar al treilea grup a fost supus efectului placebo.

Tuturor participanților li s-a cerut să-și amintească povestea imediat după administrarea medicației, cât și patru zile mai târziu, după ce substanța activă a fost eliminată din corp.

„Am constatat că oamenii din grupul care a primit doză dublă de metriapon au respins fixarea în memorie a evenimentelor negative din poveste, rămânând receptivi doar la porțiunile neutre ale acesteia. Am fost surprinși să descoperim că nivelul redus al amintirilor privitoare la informațiile negative s-a menținut încă și după ce cortizolul și-a revenit la normal în organism”, observă Marin.

Desigur, cercetarea oferă perspective în sensul vindecării acelor indivizi care suferă de sindroame precum tulburările de stres posttraumatic. Metiraponul i-ar putea ajuta pe aceștia să „rescrie” partiturile emoționale ale amintirilor pe care le au, în timpul terapiei. O problemă majoră, însă, este aceea că medicamentul nu se mai produce la scară comercială. Totși, speră cercetătorii care au pus la cale experimentul mai sus amintit, demonstrarea calităților metiraponului l-ar putea readuce pe piață în viitorul nu foare îndepărtat.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here