0
(0)

În noaptea de 1 spre 2 iunie s-a produs o interesantă şi foarte greu accesibilă eclipsă parţială de Soare. O echipă “Ştiinţă & Tehnică” condusă de astronomul amator Cătălin Beldea, s-a deplasat în nordul Finlandei, deasupra paralelei 68 şi a observat fenomenul.

Eclipsa a început la ora 23:39 ora României. Punctul de maximum al eclipsei a fost ora 0:28. Datele sunt calculate pentru locul din care echipa noastră a observat evenimentul astral.

Eclipsa a fost vizibilă din Oceanul Arctic, nordul şi estul Siberiei, nord-estul Chinei, Coreea de Nord, nordul Japoniei, Alaska, nordul Canadei şi nordul extrem al Europei – o hartă detaliată vedeţi aici. Din păcate, fenomenul nu a putut fi văzut din ţara noastră. VEZI GALERIA FOTO de la sfarsitul articolului!

Luna a acoperit Soarele (magnitudinea eclipsei) în proporţie de aproape 60%. Eclipsa din Laponia a fost foarte spectaculoasă întrucât a avut loc la apus, la nici un grad deasupra orizontului nordic. Este interesant de spus faptul că din zona aleasă, Soarele nu va mai apune până la sfârşitul lunii iulie.

O mică abatere de la locaţia prestabilită poate însemna ratarea eclipsei. Astfel, dacă alegeam un loc situat la 200 km sud-est, Soarele ar fi răsărit imediat după eclipsă, iar la 200 km sud-vest Soarele ar fi apus chiar înainte ca Luna să intre în faţa sa.

“Am fost în permanentă legătură cu specialiştii noştri de la Institutul Meteo, dar şi cu meteorologii din Helsinki pentru a găsi cea mai bună zonă de unde s-a putut vedea eclipsa. Am ales în funcţie de nebulozitate un loc de observaţie de pe o rază de 150km din nordul Finlandei şi, pentru că zona a avut acoperire, am transmis LIVE eclipsa pe site-ul www.stiintasitehnica.com. “Aria din care am observat fenomenul se întinde de langă lacul Inari până la sud de lacurile Porttipahta şi Lokka cu limita vestică lângă oraşul Kittila, pe muntele Levi” a declarat Cătălin Beldea.

Le multumim tuturor cititorilor nostri care de la 23.30 pana la 01.15 au fost alaturi de noi pentru a urmari impreuna, in direct, eclipsa.

Un amplu articol despre acest inedit fenomen plus multe astrofotografii spectaculoase, de specialitate, puteţi găsi în numărul 4 al revistei Ştiinţă & Tehnică, care apare pe piaţă pe 4 iulie. Până atunci, vă invităm să citiţi despre 9 superinvenţii care ne vor schimba viaţa, principiul antropic pe înţelesul tuturor, ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea internetul şi cum va arăta următorul supercontinent în ediţia de iunie a Ştiinţă & Tehnică, la toate punctele de difuzare a presei şi în reţeaua Mic.ro din 6 iunie.

Galerie foto / Eclipsa din Finlanda (capturi dupa transmisia live)

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here