Începând din 6 iunie, la toate punctele de difuzare a presei și în rețeaua de magazine Mic.ro este disponibil numărul 3 al revistei Știință & Tehnică.
Ne mai desparte foarte puțin timp până când cele trei legi ale lui Isaac Asimov care normează comportamentul fiinţelor cu inteligenţă artificială vor fi integrate, obligatoriu, în constituțiile națiunilor. Până atunci, vă invităm să-i cunoașteți pe precursorii androizilor cugetători și independenți care vor stăpâni viitorul – adică, pe roboții (din ce în ce mai inteligenți) ai secolului XXI, într-un science pictorial spectaculos, dar și în cadrul unui amplu dosar. Scris sub umbrela 9 tehnologii – superinvențiile zilei de mâine, dosarul acestui prim număr de vară propune un discurs – explicativ de tipul starea națiunii… sau, mai bine spus, starea tehnologiilor, din care aflăm care sunt cele mai mari speranțe hi-tech pe care le avem de mai bine de 50 de ani încoace, de ce nu s-au împlinit până astăzi și când vom avea posibilitatea de a le vedea înflorind la scară largă. Vorbim despre nanoboți, navete spațiale interstelare, mașini zburătoare personale, teleportare, clonare, vaccin anti-cancer, upgradarea creierului uman, insule cu elice și, evident, roboți. De data aceasta… polițiști.
Tot în ediția de iunie a revistei, ai prilejul de a afla, în cadrul rubricii consacrate \”Pe înțelesul tuturor…\” ce înseamnă principiul antropic – care dă seama de nașterea universului, conștiința umană, multiversuri sau teoria corzilor. Iar dacă te-ai întrebat vreodată ce s-ar fi întâmplat dacă internetul s-ar întrerupe… timp de o lună, află că vom avea colaps economic asezonat cu criză politică, panică și angoase în rândul populației plus o mulțime de efecte neprevăzute – unele dezastruoase, altele dimpotrivă: te invităm să le descoperi pe toate în numărul 3 S&T.
De asemenea, jurnalistul sceptic al echipei, Cristian Român, vă propune să descoperiți care sunt limitele vieții în sistemele solare – cu alte cuvinte, ce șanse avem, din punct de vedere 100% științific, pe baza informațiilor pe care le deținem la momentul prezent, să-i întâlnim pe extratereștri, iar omul pasionat de trecut și de istorie, Adrian Nicolae, ne poftește să ne imaginăm cum va arăta următorul supercontinent.
În sfârșit, spre sfârșitul revistei, ne întrebăm mai puțin filosofic și mai mult science, (mai precis) neuroscience, dacă liberul arbitru nu este cumva o iluzie, aflăm care sunt minunile hi-tech de la Computex Taipei 2011, cine s-a întrecut la cea mai mare competiție din lume destinată micilor oameni de știință (elevi și liceeni geniali, printre care şi trei români) INTEL Isef 2011, plus care este povestea fraților Zielinski, cei doi români care au redesenat Parisul, proiect premiat la un prestigios concurs internaţional. Numărul 3 Știință & Tehnică se încheie \”apoteotic\” cu un duel (mai mult sau mai puţin) prietenesc, în sânul redacției, pentru stabilirea celei mai performante tablete din lume… vorba vine, de fapt, am testat doar 3, dar testele s-au transformat într-un război sângeros, în stil Caveman:
Revista Ștință & Tehnică a fost relansată de Fundația Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding, la începutul lunii aprilie, 2011, are 120 de pagini bogat ilustrate, informație de calitate și costă 8,8 lei. Apare lunar, în prima zi de Luni a fiecărei luni. Dacă îți place S&T, află de aici cum te poți abona!