0
(0)

Doi cosmonauţi ruşi au completat o întortocheată descindere în spaţiu în urma căreia au lansat un mic satelit în cinstea primul om în spaţiu, Yuri Gagarin, după ce la prima încercare eşuaseră. Astăzi, Agenţia Spaţială Rusă a declarat succesul misiunii pornite de pe Staţia Spaţială Internaţională, ce a durat 6 ore şi 22 de minute. A fost a 35-a descindere a cosmonauţilor ruşi de la construcţia Staţiei în 1998.

 

Puține însă dintre aceste expediţii s-au bucurat de atâta interes din partea întregii lumi ca cea întreprinsă ieri de Sergei Volkov şi Alexander Samokutyaev. După retragerea navetelor spaţiale americane, versiunile aduse la zi şi îmbunătăţite ale fostelor rachete sovietice sunt singura legătură a lumii cu Staţia Spaţială Internaţională – un motiv în plus, pe lângă elogierea primului om în spaţiu, pentru autorităţile ruse, ca misiunea să fie un succes.

A 50-a aniversare a legendarului zbor al lui Gagarin în spaţiu, din data de 12 aprilie, ar fi trebuit să fie marcată de lansarea de către cosmonauţi a unui mini-satelit creat de studenţi, pe nume Kedr. Însă, atunci nu am putut vedea decât faptul că Sergei Volkov şi Alexander Samokutyaev, echipaţi cu costumele spaţiale ruseşti Orlan-K, au deschis trapa cu douăzeci de minute înainte de ora prevăzută, la 14:50. Cei doi, după treizeci de minute de pregătiri, au fost nevoiți să abandoneze lansarea micro-satelitului, de numai treizeci de kilograme, după ce au observat că acestuia îi lipsea una din cele două antene.

Satelitul, proiectat de inginerii ruşi, ducea în spaţiu experimente ale studenţilor şi emitea salutări în 17 limbi. Operatorii de la sol i-au interogat pe cei doi cosmonauţi despre lipsa antenei, însă Samokutyaev a susţinut faptul că acesta aşa a fost luat în primire. Până la urmă, explicaţia a venit din partea dezvoltatorului lui Kedr, Sergei Samburov care a explicat că de fapt respectiva antena nu lipsea, ci a fost doar pliată pentru transportarea satelitului în siguranţă.

Agenţia Spaţială Rusă nu a dat explicaţii cu privire la modul de rezolvare a problemei, însă până la urmă, misiunea a fost un succes, aşa cum reiese din raportul lui Volkov, citat de agenţia RIA Novosti: „Funcţionează! Funcţionează perfect.”

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here