0
(0)

Seceta catastrofală din Estul Africii îşi are originile în apele reci ale Pacificului, de pe partea opusă a Globului. Fenomenul La Niña din Pacific reduce precipitaţiile din Estul Africii, potrivit opiniilor exprimate de o echipă internaţională de cercetători în revista Science.

 

 

Studiul a relevat că nivelul precipitaţiilor din Africa este influenţat de încălzirea şi răcirea apelor Pacificului de cel puţin 20.000 de ani. Depunerile sedimentare de pe fundul Lacului Challa, lac vulcanic de la poalele Muntelui Kilimanjaro, au ajutat cercetătorii să realizeze o istorie meteorologică a Estului Africii.

Pe timpul de desfăşurare al La Niña, deasupra Lacului Challa, ploile sunt rare şi vânturile sunt puternice. Acestea din urmă îmbunătăţesc ascendenţa nutrienţilor, intensificând creşterea algelor. După ce algele se usucă şi se scufundă, formează straturi groase de sedimente uşor colorate. Cât durează El Niño, se întâmplă un fenomen contrar: ploile sunt mai frecvente şi vânturile sunt mai slabe, rezultând straturi mai subţiri, albe, de sedimente, potrivit unuia dintre autorii studiului, Christian Wolff, de la Universitatea din Potsdam, Germania.

Cercetătorii au analizat comparativ depunerile sedimentare cu înregistrările meteorologice din zona Pacificului din ultimii 150 de ani. Modelul enunţat corespundea cu condiţiile La Niña/El Niño. Pe baza acestor descoperiri, au reuşit să înregistreze nivelul precipitaţiilor în timp până în Era Glaciară. „Temperatura de la suprafaţa apelor oceanice joacă un rol important în schimbările hidro-climatice din această zonă vulnerabilă”, susţine profesorul Gerald Haug, co-autor elveţian al studiului.

La Niña este contra-parte a fenomenului climatic cunoscut sub numele de El Niño, fenomen care presupune o încălzire a Pacificului. Însă în perioada iunie 2010-mai 2011, apele Pacificului s-au răcit.

Influenţa ultimei La Niña asupra coastei de est a Africii a prelungit o deja instaurată secetă. După doi ani lipsiţi de recolte, regiunea suferă de o foamete severă, potrivit unui studiu al Naţiunilor Unite.

Creşterea temperaturii medii globale preconizează precipitaţii mai bogate în Estul Africii pentru lunile Octombrie şi Noiembrie. Însă, umezeala crescută din această atmosferă caldă nu poate ajuta creşterea recoltelor dacă puternicele vânturi La Niña mută umiditatea în altă parte.

 

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here