0
(0)

Potrivit cercetătorilor taiwanezi, în cazul celor ce suferă de schizofrenie riscul de dezvoltare a epilepsiei este de șase ori mai mare. Legătura dintre cele două afecţiuni pare să fie datorată unor cauze genetice, neurobiologice ori de mediu.

 

Studiul, întocmit de cercetători de la Spitalul Universitar Chinez din Taichung, a fost efectuat pe 16.000 de pacienţi cu epilepsie şi schizofrenie, pe o perioadă de nouă ani.

Pe parcursul acestei perioade, au fost identificaţi 5.195 pacienţi cu schizofrenie şi 11.527 cu epilepsie. Aceste grupuri au fost comparate cu unele de acelaşi sex şi vârstă, care nu sufereau de niciuna dintre cele două afecţiuni.

Descoperirile indică faptul că incidenţa epilepsiei este de 6.99 la mie în cadrul schizofrenicilor, în timp ce în grupul celor neafectaţi este de doar 1.19 la mie. În mod similar, incidenţa schizofreniei în rândul epilepticilor a fost de 3.53 la mie, respectiv de 0.46 la mie în grupul celor sănătoşi.

Studiile anterioare sugerau doar prevalenţa psihozelor în rândul epilepticilor. În acest sens, dr. Manny Bagary, consultant neuropsihiatru din Birgmingham, Regatul Unit, afirmă că „eram conştienţi de faptul că epilepticii prezintă un risc mai ridicat de psihoză, dar acesta este primul studiu care indică faptul că schizofrenicii ar putea fi afectaţi şi de epilepsie, aceasta sugerând şi o relaţie între depresie şi epilepsie”.

Pe lângă cele de mai sus, cercetătorii au observat totodată că riscul de schizofrenie este mai ridicat în rândul bărbaţilor decât în cel al femeilor.

Asocierea dintre cele două afecţiuni poate fi datorată unor factori de mediu, precum leziuni cerebrale traumatice ori hemoragii cerebrale in utero. Totodată, poate fi relevantă în acest sens şi o asociere genetică, precum cea a genelor LGI1 sau CNTNAP2, des asociate cu psihozele.

Potrivit experţilor în epilepsie, acesta este primul studiu întemeiat care sugerează că schizofrenicii prezintă un risc mare de epilepsie.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here