Percepția timpului poate varia de la un individ la altul sau chiar în funcție de vârstă. Subiectul este dezbătut în comunitatea științifică. Un psiholog britanic menționează o noțiune anume, și anume experimentele de dilatare a timpului.
Uneori percepția noastră asupra timpului se schimbă. De exemplu, anii par să treacă mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Când ne aflăm în străinătate, faptul de a înmulți experiențele face ca zilele să pară uneori mai lungi. Acestea sunt experiențe destul de comune, deoarece există multe mărturii. Există mai multe teorii pentru a explica acest fenomen. De exemplu; Creierul nostru ar procesa imaginile mentale din ce în ce mai rar odată cu vârsta.
Steve Taylor este un psiholog britanic și profesor la Universitatea Leeds Beckett care a scris un articol, publicat în The Conversation, în care își prezintă lucrarea Time Expansion Experiments: The Psychology of Time Perception and the Illusion of Linear Time. Expertul menționează cu această ocazie noțiunea de experiențe de expansiune în timp (sau experiențe de dilatare a timpului) momente în care o câteva secunde par să treacă în câteva minute. Sunt și momente care lasă loc unui fel de hipersensibilitate în percepția lucrurilor din jurul nostru.
Pentru Steve Taylor, experiențe de dilatare a timpului apar în situații care pot amenința integritatea fizică a oamenilor. De exemplu, acesta ar putea fi un atac, un accident, o cădere etc. Tot el a fost victima unui accident de mașină în 2014 și atunci au început cercetările sale. Înainte de impact, expertul a simțit că mașinile din jurul lui se mișcă foarte încet. În plus, a simțit că are suficient timp să observe scena și să încerce să-și recapete controlul asupra vehiculului său. Cercetătorul estimează că jumătate dintre experiențele de dilatare a timpului apar în timpul unei situații de pericol, dar aceste momente pot apărea și în alte situații, în special în timpul sportului, a unei plimbări în natură sau în timpul unei sesiuni de meditație. Steve Taylor a subliniat, de asemenea, că 10% dintre persoanele care au participat la cercetarea sa au spus că au experimentat experiențe de dilatare a timpului după ce au luat medicamente psihotrope și halucinogene, cum ar fi LSD și ayahuasca.
Psihologul a formulat mai multe teorii care merg mult mai departe decât cele stipulate în trecut. Potrivit acestuia, TEE-urile pot fi rezultatul unei eliberări de noradrenalina, o substanță activă legată de procesul de descărcare de adrenalină în situații de urgență și care provoacă un răspuns de luptă sau fugi la oameni. Cu toate acestea, această explicație nu ne permite să înțelegem experiențele observate în calm și seninătate. O altă teorie implică o iluzie a memoriei care ar încerca să reconstruiască o experiență puternică în care toate simțurile erau trează. Steve Taylor, însă, pare să prefere o altă teorie: cea a unei stări modificate de conștiință. Ne amintește că trăim în propriul nostru spațiu mental cu restul în afară, un fel de dualitate fictivă materializată de mintea noastră. În situații de mare stres (sau seninătate), această limită poate deveni estompată și percepția timpului se extinde în timpul acestui proces.