În 128 de ani, de când există, scaunele cu rotile nu au evoluat prea mult; sistemul primitiv care le pune în mișcare presupune, încă, acționarea roților prin contactul direct al acestora cu mâinile utilizatorilor. Acum, compania ROTA Mobility propune o alternativă: se numește RoChair și este un scaun cu rotile ce poate fi manevrat cu ajutorul unui ghidon frontal/central, care imită întrucâtva sistemului de propulsie al unei drezine.
Grupul propulsor gândit de inginerii de la ROTA transformă mișcarea liniară pe direcția înainte-înapoi a ghidonului într-o mișcare de rotație unidirecțională a roților din dotarea căruciorului. În funcție de viteza selectată, o tură completă împins-tras a „manșei” se poate traduce chiar și prin două mișcări de revoluție complete ale roților căruciorului.
De asemenea, vehiculul poate fi angajat în viraje foarte ușor prin simpla îndreptare a ghidonului reglabil pe înălțime înspre dreapta sau înspre stânga, căruciorul beneficiând și de un sistem de frânare pe disc (în cazul ambelor roți principale), ce poate fi acționat cu ajutorul manetelor montate pe ghinon, la fel ca în cazul unei biciclete.
Tot ca la biciclete, aparatul beneficiază de opt viteze posibile, pe care utilizatorul le poate alege în funcție de nevoie, dacă dorește o deplasare rapidă și eficientă pe un teren plan, sau urcarea unei pante. Comparativ cu scaunele cu rotile tradiționale, sistemul de propulsie RoChair nu doar oferă un avantaj mecanic, ci este mult mai puțin susceptibil să cauzeze frecarea axilelor sau rănirea umerilor, a încheieturilor și a palmelor. Totuși, și acest scaun este dotat cu rame pentru împins pe roți, ca să poată fi manevrat la viteze foarte mici, sau în spații strâmte.
RoChair este îngust (numai 61 de centimetri lățime) și folosește roți cu dimensiunea de 20 inch (50 cm), adică mai mici decât în mod normal. Această gardă joasă le permite utilizatorilor să se mute de pe un scaun direct în „vehicul” (și invers), fără a fi necesar să se ridice peste una dintre roți, așa cum se întâmplă pentru cărucioarele cu rotile normale.
În plus, RoChair este special proiectat încât să poată fi dezasamblat în doar câteva secunde pentru a fi depozitat într-un automobil. ROTA Mobility mai produce și triciclul RoTrike, pentru acei utilizatori care preferă ideea unui scooter cu propulsie umană în locul unui cărucior cu rotile. Fiecare dintre cele două dispozitive este comercializat la prețul de 4.980 de dolari.