Ar fi cel mai mare aeroport din lume. Ocupând, cu cele patru piste ale sale, o parte din estuarul Tamisei, în Insula Grain, din Kent, ar deservi 150 de milioane de pasageri anual – de două ori mai mult decât Heathrow – și ar opera fără pauză. Este vorba despre Thames Hub, viziunea în valoare de 50 de miliarde sterline pentru rezolvarea crizei aviatice din Londra.
Proiectat și propus de lordul arhitect Norman Foster – care a creat și noul Stadion Wembley – aeroportul va include și cea mai ocupată gară din Marea Britanie – gestionând zilnic 300.000 de pasageri. Iar avioanele ar ateriza aici dinspre nord-est, adică pe deasupra apei, reducând simțitor numărul caselor afectate de zgomotul produs.
Guvernul britanic a recunoscut recent că principalele aeroporturi lodnoneze își vor atinge capacitatea maximă în sensul gestionării activităților aeriene comerciale în 2030. De asemenea, construirea unei a treia piste pe Heathrow a fost scoasă din discuție. Din aceste motive, vizionarii ce promovează Thames Hub insistă că acesta ar reprezenta o soluție ideală pentru dificultățile care se întrezăresc în viitor. Doar că trebuie să convingă pe toată lumea de acest lucru, implicit pe locuitorii zonei vizate.
Insula Grain găzduiește unul dintre cele mai mari depozite de gaze naturale lichefiate din lume, o cincime din rezerva de gaze a Marii Britanii fiind stocată aici. Lordul Foster dorește să își construiască aeroportul în apropierea acestei rezerve și a unei centrale electrice, motiv pentru care mulți sunt sceptici cu privire la acest proiect, la gândul că o prăbușire pe aeroport s-ar putea solda cu o explozie colosală și deci cu un dezastru teribil.
Totuși, primarul Londrei Boris Johnson și-a declarat simpatia pentru planurile lordului Foster, chiar dacă ele rivalizează cu propria sa viziune a unui aeroport „plutitor” în estuarul Tamisei. Primarul este încântat că o figură distinsă ca cea a lordul este de acord că răspunsul la nevoile aviatice ale Marii Britanii implică fluviul Tamisa.
Foto: Press Association