0
(0)

Vehiculul de explorare marțiană Opportunity, ce hoinăreşte nestingherit pe suprafața  Planetei Roşii, a descoperit un şir de stânci nemaivăzute pe tărâmurile lui Marte…

 

Coordonatorii lui Opportunity au observat, în timp ce căutau un loc de protejat „hibernare” pentru acesta, un şir de minerale deschise la culoare la marginea Craterului Endeavour, pe suprafaţa moviliţei numită Cape York.

Cercetătorii cred că pietrele ar putea fi filosilicaţi, adică minerale formate într-un mediu cu conţinut de apă. De pe orbita planetei, au mai fost de curând identificaţi filosilicaţi,  sub forma unor argile cu conţinut de fier şi magneziu, însă nu au putut fi analizaţi în detaliu.

\"(w540)

Coordonatorul principal al vehiculului de explorare marţiană, de la Universitatea Cornell, Steve Squyres susţine cu entuziasm: „…este un adevărat triumf geologic. Am observat aceste şiruri în luna august, întinzându-se din câmpiile Meridiani până în zona Noachian…”

Nu se poate afirma cu certitudine ce reprezintă şirurile stâncoase observate, dar potrivit profesorului Squyres, acestea nu se aseamănă cu nimic altceva din ce mai fusese descoperit până în prezent de Opportunity ori de predecesorul său dispărut, Spirit. După terminarea iernii marţiene, rover-ul îşi va continua misiunea de explorare a zonei din jurul Craterului Endeavour.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here