0
(0)

Cercetătorii Universității Johns Hopkins, din Baltimore, SUA, au dezvoltat un nou material gelatinos și o nouă metodă de tratare a plăgilor care, în cadrul experimentelor preliminare pe șoareci a căror piele era afectată de arsuri puternice, au părut foarte eficiente în a regenera țesut sănătos, fără cicatrice.

 

Noua tehnologie nu a fost testată pe subiecți umani dar, potrivit specialiștilor, procedura, care încurajează formarea de noi vase de sânge și de noi straturi de piele, inclusiv de foliculi și de glande sebacee, ar putea conduce la o videcare mult îmbunătățită a soldaților răniți, a victimelor incendiilor și a altor persoane cu arsuri de gradul trei.

Tratamentul testat a implicat o simplă badijonare a rănii cu un hidrogel special – o rețea tridimensională de polimeri pe bază de apă. Materialul a fost dezvoltat de cercetătorii Școlii Inginerești de la Johns Hopkins, care au lucrat împreună cu medicii de la Centrul Medical pentru Arși, tot din cadrul Johns Hopkins și cu cei din cadrul Departamentului de Patologie de la Școala Medicală a aceleiași universități.

\"(w540)

Potrivit oamenilor de știință, hidrogelul poate forma baza unui tratament pentru arsuri accesibil, superior actualelor terapii clinice și care ar putea fi produs la scară mare. Hidrogelul nu conține substanțe medicamentoase sau compuși biologici pentru a funcționa, motiv pentru care, probabil, va fi încadrat ca dispozitiv de către Administrația Alimentară și Farmaceutică din SUA.

Este interesant de remarcat că noul tratament are un potențial uriaș în aplicații dincolo de arsurile comune, așa cum ar fi, spre exemplu, tratarea pacienților cu ulcer diabetic localizat în picioare. Hidrogelul este astfel construit încât permite regenerarea țesuturilor și formarea vaselor de sângă într-un ritm foarte accelerat. Cu cât se manifestă mai rapid procesul de vindecare, cu atât scad șansele manifestării unor cicatrice vizibile.

Hidrogelul este în mare parte alcătuit din apă și dextran dizolvat – o polizaharidă (lanțuri moleculare de zahăr). Cercetătorii nu sunt siguri cum și de ce funcționează găselnița lor, dar suspectează că hidrogelul ar putea prelua celule stem de măduvă osoasă din circuitul sangvin, pe care le-ar pune apoi la treaba în refacerea țesutului epidermic și a vaselor de sânge.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here