Un studiu al cercetătorilor Colegiului Medical Baylor, din Houston, coordonat de neurologul Mauro Costa-Mattioli, a conchis că inhibarea unei molecule –denumită PKR- din creierele șoarecilor a îmbunătățit vizibil funcția de memorare, precum și abilitățile de învățare ale rozătoarelor.
S-a descoperit că molecula PKR joacă un rol dublu în organism, atât în reglarea proceselor cotidiene simple precum comunicarea dintre neuroni, cât și în răspunsul la diferite forme de stres, așa cum ar fi atacul unui virus. Dar și creierele bolnavilor de Alzheimer au fost surprinse manifestând genul de stres eliberator de PKR.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când molecula PKR este genetic inhibată la șoareci, o altă moleculă imunitară – interferon gamma – sporește comunicarea dintre neuroni, îmbunătățind memoria și eficientizând funcțiile cerebrale. De aceea, savanții s-au gândit că realizarea unui inhibitor, a unui medicament special compus încât să blocheze PKR, ar reproduce acest mecansim.
Prin urmare, specialiștii au injectat o substanță inhibitoare în stomacurile câtorva cobai și au descoperit că aceasta a suprimat cu succes molecula vizată. Succesul a indicat, de asemenea, că o formă ingerabilă a medicamentului pentru sporirea memoriei ar funcționa, probabil, similar.
Pentru a testa memoria și abilitatea de învățare ale șoarecilor, cercetătorii i-au supus unei serii de teste comportamentale. Într-unul din cazuri, șoarecii au folosit culoare vizuale pentru a descoperi o platformă ascunsă într-un bazin. Cobaii obișnuiți au avut nevoie de zile întregi de repetiții pentru a-și aminti unde să găsească platforma; șoarecii tratați, fără molecula PKR, au învățat după numai o singură încercare.
S-au probat, de asemenea, sănătatea mentală și răspunsul la virusuri în cazul șoarecilor modificați genetic, iar cercetătorii au descoperit că acestea se încadrau în limite normale, deoarece PKR nu este singurul semnal folosit de organism pentru a alarma creierul cu privire la atacurile virale.
Desigur, vor mai trece ani de zine înainte ca un inhibitor al moleculei PKR să apară pe piață, în formă de pilulă, deoarece sunt necesare multe teste pe oameni mai întâi și, de asemenea, o serie de rigori juridice însă, teoretic, crede Costa-Mattioli, medicamentul ar funcționa cu oricine, vindecându-i, probabil, pe bolnavii de Alzheimer și oferindu-le oamenilor sănătoși o memorie supraomenească, cel puțin. Totuși, țelul principal constă în tratarea celor cu probleme de memorie, mai spune savantul.
Apropos de memorie, își mai amintește cineva de filmul „Limitless”? Poate ca nu a fost doar o poveste științifico-fantastică.
Foto: Getty Images