5
(6)

Celulele stem neuronale latente au fost reînviate în creierul șoarecilor adulți prin repornirea metabolismului lor, ceea ce duce la producerea de noi neuroni. Un astfel de potențial regenerativ ar putea avea implicații pe termen lung pentru tratamentul bolilor neurodegenerative. Detalii despre această lucrare sunt publicate în Science Advances. Celulele stem neuronale sunt celule stem care au capacitatea de a se diferenția în celule ale sistemului nervos, inclusiv neuroni și celule gliale. Acestea sunt prezente în diverse țesuturi, cum ar fi creierul, măduva spinării și sistemul nervos periferic. Sunt esențiale pentru regenerarea și repararea țesutului nervos deteriorat. Aceste celule permit creierului să se dezvolte în primul rând, dar majoritatea sunt latente (sau latente) la adulți. Acest lucru limitează capacitatea noastră de a produce noi neuroni în timpul vieții. Ca parte a cercetării lor, o echipă elvețiană condusă de profesorul Jean-Claude Martinou a găsit o modalitate de a „trezi” aceste celule stem din starea lor latentă la șoareci, permițându-le să devină din nou active.

Pentru a înțelege această lucrare, este util să trecem în revistă mitocondriile. Aceste organite celulare, prezente în majoritatea celulelor eucariote (inclusiv în celulele umane), sunt adesea denumite „centrele de putere” ale celulei. Scopul lor principal este de a produce energie sub formă de ATP (adenozin trifosfat) prin respirația celulară. Vă reamintim că mitocondriile au o structură caracteristică cu o membrană dublă: o membrană exterioară netedă și o membrană interioară strâns pliată. Această structură contribuie la eficiența producției de ATP.

Acestea fiind spuse, în urmă cu câțiva ani, aceeași echipă a identificat un complex proteic cheie numit transportorul mitocondrial de piruvat (MPC), capabil să ajute la direcționarea celulelor către căi metabolice specifice. Aici, oamenii de știință au căutat să găsească o modalitate de a utiliza acest mecanism mitocondrial în avantajul lor pentru a reactiva celulele stem neuronale latente.  Prin eliminarea activității MPC folosind inhibitori chimici la șoarecii modificați genetic, cercetătorii au reușit să suprime influența acesteia asupra celulelor stem neuronale. Drept urmare, aceste celule au început să genereze neuroni noi, chiar și la cei mai bătrâni șoareci. „Prin această lucrare, demonstrăm că redirecționarea căilor metabolice poate influența direct starea de activitate a NSC-urilor adulte și, în consecință, numărul de neuroni noi generați”, notează autorii într-un comunicat de presă. Capacitatea de a regenera părți ale creierului adult ar putea avea implicații enorme pentru tratamentul leziunilor sau bolilor cerebrale, cu condiția ca aceste rezultate să fie reproduse la oameni. În mod ideal, am putea profita într-adevăr de aceste celule reactivate pentru a înlocui neuronii pierduți. Acest lucru este încă departe, dar este o cale promițătoare care va necesita explorări suplimentare.

Poll: Care este cel mai captivant aspect al acestui studiu despre reînvierea celulelor stem neuronale latente în creier?





Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating