O vopsea nanotehnologizată, cu un cost de producție scăzut, care poate detecta breșele microscopice din construcțiile omenești înainte ca probleme structurale serioase să apară este dezvoltată de cercetătorii Universității Strathclyde, din Glasgow.
Vopseaua prietenoasă cu mediul folosește nanotuburi din carbon pentru a detecta mișcarea structurilor mari și a comunica mai departe acest lucru, având aplicații în monitorizarea integrității clădirilor, podurilor, minelor, turbinelor eoline etc.
Comparativ cu metodele tradiționale de asigurare a bunei funcționări a structurilor arhitectonice, vopseaua inteligentă costă doar o fracțiune din suma necesară în mod normal acestei activități și poate fi pur și simplu pulverizată deasupra oricărei suprafețe, atașând de acestea electrozi capabili să detecteze problemele structurale cu mult înainte ca disfuncționalitatea să apară. De aceea, vopseaua cu pricina ar putea avea implicații majore în monitorizarea siguranței structurilor mari din toată lumea.
Vopseaua este realizată dintr-un deșeu reciclat denumit cenușă zburătoare combinat cu nanotuburi din carbon. Amestecul deprinde proprietăți similare cu cele ale cimentului, care îl fac utilizabil în mediile cele mai vitrege.
Procesul monitorizării implică efectul unei rețele de senzori wireless (fără fir), care avertizează la distanță atunci când detectează o neregulă, așa cum ar fi micro-crăpăturile în fundația de ciment a unei turbine eoliene.
Structurile arhitectonice sunt monitorizate în prezent mai ales prin inspecții vizuale. Tehnologia actuală este limitată la observarea din timp în timp a unor zone specifice ale structurilor. În schimb, vopseaua inteligentă acoperă integral o structură, maximizând prevenirea distrugerilor semnificative. Un prototip de vopsea a fost deja dezvoltat și testele au arătat că aceasta poate fi extrem de eficientă și, de asemenea, durabilă.