0
(0)

Cercetătorii din industria de apărare americană dezvoltă în prezent un glonţ cu auto-ghidare. Proiectilul se ghidează cu ajutorul unor aripioare care îi permit să zboare şi sa vireze până la ţintele marcate cu laser, aflate la distanţe de până la 2 km depărtare.

 

Prototipul este dezvoltat de guvernul federal american, în colaborare cu Sandia, o filială din Albuquerque (New-Mexico, SUA), a contractorului Lockheed Martin şi este un glonţ cu o lungime de 10 cm, ce are montat în vârf un senzor optic care să detecteze laser-ul.

Informaţiile prelevate de senzorul optic sunt procesate şi declanșează mişcarea unor motoraşe din interiorul proiectilului care la rândul lor mişcă minusculele aripioare, modificându-i astfel direcţia.

După efectuarea testelor de tragere şi a unor simulări computerizate, dezvoltatorii prototipului susţin că până la punerea sa pe piaţă mai rămân unele probleme tehnice de rezolvat.

Spre deosebire de majoritatea gloanţelor, glonţul cu auto-ghidaj se roteşte foarte puţin, zburând mai degrabă ca o săgeată. În mod obişnuit, gloanţele de calibru mic se rotesc cu peste 2.000 de rotaţii pe secundă pentru a-şi stabiliza traiectoria şi mări viteza. Potrivit cercetătorilor, realizarea unui proiectil cu auto-ghidare rotitor ar fi complicat excesiv electronica necesară.

Astfel, pentru a simplifica realizarea proiectului, dezvoltatorii au mutat centrul de greutate al proiectilului cu mult în faţă. Asociat cu contribuţia aripioarelor, s-a obţinut o minimizare a numărului de rotaţii pe secundă, astfel încât virarea să poată fi realizată.

Datorită faptului că mişcarea glonţului se stabilizează pe parcursul zborului său către ţintă, acurateţea sa creşte proporţional cu distanţa.

În prezent, prototipul poate atinge dublul vitezei sunetului, o viteză insuficientă pentru standardele militare actuale, însă pentru îmbunătăţirea acestei performanţe este necesară crearea unui praf de puşcă special.

Sursa

Sursa Foto: SANDIA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here