Cercetătorii spanioli de la Universitatea din Extremadura au descoperit scrieri antice arabe, vechi de 1.000 de ani, din perioada Epocii de Aur a Islamismului, care indicau îngheţuri, inclusiv ale apelor curgătoare, în zona capitalei irakiene, Bagdad.
În prezent, temperatura medie în capitala irakiană este de minim 2 grade Celsius în perioada iernii, vara aceasta ajungând la 45 grade Celsius.
Anticele scrieri menţionau însă ninsori peste Bagdad în anii 908, 944 şi 1007, însoţite de îngheţul apelor din zonă.
Cercetătorii confirmă astfel scăderea temperaturii globale din jurul secolului 10, urmată de încălzirea din perioada medievală şi cred că reducerea temperaturii din perioada respectivă este legată de o erupţie vulcanică majoră. Totuşi, această ipoteză mai trebuie analizată pentru a fi confirmată.
Astfel de extreme meteorologice din zona râului Tigru, parţial repetate prin ninsorile din urmă cu patru ani, (singurele de acest gen din epoca contemporană), pot ajuta meteorologii să înţeleagă mai bine climatul zilelor noastre. De altfel, savanţii sunt convinşi că reconstruirea modelelor climatice trecute poate oferi o comparaţie validă pentru înţelegerea schimbărilor climatice contemporane, studiul lor, publicat în revista Weather, subliniind în acest sens importanţa analizării scrierilor istorico-religioase, mărturii ale evenimentelor acelor vremuri.
Sursa Foto: SPL