Cele două echipe științifice care operează detectoarele Atlas și, respectiv, CMS de la LHC, care au drept obiectiv principal descoperirea bosonului Higgs, au anunțat astăzi identificarea „particulei Dumnezeu”.
Conform datelor obținute de cele două echipe,bosonul Higgs are o masă de circa 126 GeV (Giga-electronvolți). Rezultatele comunicate au un coeficient de încredere cumulat de 4,9 sigma – asta înseamnă că există o șansă din două milioane ca rezultatele să fie întâmplătoare sau eronate.
Potrivit lui Fabiola Gianotti, responsabil de experimentul Atlas, masa bosonului Higgs este de 126,5 GeV, cu o certitudine 5 sigma, în timp ce echipa CMS, coordonată de Joe Incandela, a obținut o masă a bosonului de circa 125,3 GeV, cu un factor de încredere de 4,9 sigma.
Conducătorii celor două experimente își păstrează, totuși, unele vagi rezerve față de rezultatele obținute, deoarece sunt necesare calcule suplimentare pentru o confirmare lipsită de orice dubiu în ceea ce privește a existența bosonului Higgs. Asta nu îi împiedică pe fizicienii de la CERN să afirme că „au dat lovitura”.
Descoperirea este esențială pentru fizica particulelor, deoarece bosonul Higgs reprezintă ultima piesă lipsă din demonstrarea Modelului Standard, teoria care descrie componentele fundamentale ale universului. Celelalte 11 particule prezise de model au fost deja identificate, iar detectarea bosonului Higgs vine să confirme, în sfârșit, modelul teoretic.
Oamenii de știință consideră că în prima miliardime de secundă de după Big Bang, universul era o „supă” de particule elementare, lipsite de masă, care se micșcau cu viteza luminii. Tocmai interacțiunea dintre aceste particule și câmpul creat de bosonul Higgs a ”oferit” masă particulelor elementare. Existența particulei teoretice Higgs (până acum) a fost inițial prezisă în 1964 de șase fizicieni, între care și Peter Higgs, cel de la care bosonul și-a împrumutat denumirea.
Încercarea de a identifica așa-numita „particulă Dumnezeu” a demarat la începutul anilor ’80, întâi la Fermilab, lângă Chicago, prin intermediul acceleratorului de particule Tevatron, și mai apoi la CERN, acolo unde cercetările cu adevărat intense au început abia în 2010, odată cu pornirea lui Large Hadron Collider (LHC).
Potrivit specialiștilor, toată materia observabilă reprezintă numai 4% din Univers, restul fiind compus din misterioasele materie și energie întunecate. Fizicienii speră să studieze bosonul Higgs tocmai pentru a putea înețelege cele 96 de procente din Univers care, momentan, reprezintă o enigmă pentru fizicieni. Pentru acest lucru, cercetătorii vor studia modul în care bosonul Higgs se dezintegrează – sau se transformă – în alte particule, mai stabile, după ce este produs în urma coliziunilor din LHC.
Foto: AAAS,Getty Images