Potrivit unui studiu coordonat de cercetătorii Universității din Sudul Californiei, femeile însărcinate care locuiesc în apropierea tronsoanelor foarte circulate sau în orașele cu trafic intens ar putea fi de trei ori mai predispuse decât în mod obișnuit să dea naștere unor copii autiști.
Oamenii de știință au studiat în total 524 de subiecți, dintre care 279 de copii diagnosticați cu autism și 245 de copii neafectați de această dereglare, estimându-le expunerea la noxele din trafic și la poluarea generală a aerului. Ei au constatat că nivelurile mai ridicate de poluare și o calitate scăzută a aerului la care sunt expuși copiii atât intrauterin, ca fetuși, cât și în primul an de viață, sporesc șansele ca aceștia să sufere de autism.
Potrivit dr. Heather Volk, poluarea, care constă din mici particule și din dioxid de azot conținute de aer, poate produce anumite inflamații interne, de unde și posibilitatea ca aceasta să reprezinte un pericol pentru creier. Desigur, cercetările nu au demonstrat încă o legătură directă și incontestabilă între acest factor și incidența autismului, dar mai mulți medici specialiști sunt de părere că o corelare între cele două este, într-adevăr, plauzibilă.
Foto: ALAMY