Nenumărate generații de navigatori au fost ghidate loial în călătoriile lor de Steaua Nordului. Dar, potrivit unui nou studiu, distanța dintre călăuza astrală și Pământ a fost în tot acest timp exagerată grosolan. Nu este ca și cum ne vom putea petrece vacanțele în proximitatea ei de acum înainte, dar cazul oferă unele indicii despre erorile pe care le poate face știința.
Potrivit Telescopului de 6 Metri din Rusia, Polaris – așa cum se mai numește Steaua Nordului – este cu 30% mai apropiată de sistemul nostru solar decât se credea, la circa 323 de ani-lumină. Astronomii au descoperit acest lucru analizând spectrul de lumină al stelei și recoltând date despre temperatura sa și despre schimbările intrinsece ale strălucirii sale în timp.
În anii `90, satelitul european de cartare stelară Hipparcos indicase valoarea de 434 de ani-lumină ca distanță până la Polaris. Noua descoperire a venit extrem de neașteptat, mai ales din pricina faptului că această evaluare a lui Hipparcos era considerată una dintre cele mai exacte ale satelitului.
Foto: James Forte, National Geographic