0
(0)

Scrierile rămase din perioada Imperiului Roman ne descriu ospețe fastuoase, arătând că romanii știau să mănânce bine și chiar se dădeau în vânt după astfel de mese. Însă este vorba doar de masa celor bogați, circa 2% din populația Romei, în timp ce 98% din romani consumau o hrană pe care astăzi o considerăm una furajeră.

 

Sute de feluri de pești, de păsări, de vânat, de prăjituri, legume, fructe și, bineînțeles, vinuri, apar în descrierile antice ale banchetelor romane, o singură cină putând dura ore întregi. Însă poeții romani nu aveau de ce să se oprească asupra săracilor, cei a căror dietă era socotită de nobilii de atunci, așa cum e socotită astăzi de noi, drept una destinată vitelor.

„Oamenii simpli din Roma consumau în special mei și sorg, cereale secundare ca valoare, în timp ce dieta mediteraneeană, așa cum o știm azi, bogată în pește, ulei de măsline și nuci, era destinată doar bogaților”, afirmă Kristina Killgrove, antropolog în cadrul Universității din Florida de Vest. ”Iar dacă ne gândim că aproape 30% din populația Romei era formată din sclavi, imaginea devine cu atât mai clară”, continuă cercetătorul american.

\"(w540)

Dieta mediteraneeană

Concluzia a venit după ce Killgrove şi colegii săi au analizat rămăşiţele a 36 de romani din două cimitire, Casal Bertone şi Castellaccio Europarco, ambele situate la periferia Romei antice. Pentru a afla dieta acelor persoane, evident din clasa săracă, specialiştii au analizat izotopii de carbon şi de azot din oase, izotopi ce pot dezvălui tipul de hrană consumat cu predilecţie de o persoană.

\"(w540)

Sorg

A reieşit că grâul şi orzul erau cereale destinate bogaţilor, în timp ce meiul şi sorgul, cereale despre care se vorbeşte extrem de puţin în textele antice, constituiau baza hranei zilnice a romanilor de rând.  Carnea reprezenta o raritate pentru aceştia, inclusiv peştele, care putea fi adus cu uşurinţă de la Ostia sau din împrejurimi, era un produs considerat de lux.

\"(w540)

Mei

„Ceea ce ştim în mare parte despre romani, ştim din scrierile antice, dar ele vorbesc despre nobili şi despre capetele încoronate. În Roma există mii de schelete pe care nimeni nu le-a studiat şi care ne pot oferi indicii importante asupra unui aspect ignorat în mare parte, viaţa omului de rând”, concluzionează Kristina Killgrove.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here