5
(4)

Trei femei, îngropate în trei locații separate de pe insula Gotland – un ținut suedez situat în mijlocul Mării Baltice -, suferind o alungire craniană care le-a dat cu siguranță, în timpul vieții, un aspect spectaculos. Ele au trăit spre sfârșitul secolului al XI-lea, spre sfârșitul epocii vikingilor. Într-un studiu publicat la sfârșitul lunii februarie 2024 în revista Current Swedish Archaeology, doi cercetători germani analizează în detaliu aceste cazuri unice din Scandinavia, , chiar dacă modificările corporale sunt o tradiție cunoscută de cercetătorii din anumite societăți nordice.

Potrivit autorilor lucrării, arheologii Matthias Toplak și Lukas Kerk, alungirea craniană ar fi fost o practică ajunsă în Scandinavia din sud-estul Europei, și în special din Bulgaria, unde s-au descoperit câteva exemple datând din perioada dintre secolele IX și XI. Este posibil ca cele trei femei, găsite în siturile Havor, Ire și Kvie, să se fi născut în sud-estul Europei, ”fiind, poate, copiii ai comercianților din Gotland sau din Orientul Baltic, iar  craniul lor a fost modificat. în această regiune în primii ani de viață” spun autorii studiului.  „Credem că acest obicei poate fi folosit ca semn de identificare de către un grup închis de comercianți”, scriu ei. Cealaltă posibilitate prezentată de cei doi este ca deformarea să fi fost efectuată pe insula Gotland, ceea ce înseamnă că ar fi o practică despre care nu se știa că ar fi fost adoptată de anumite popoare vikinge.

Cele trei femei ar putea avea medii comune datorită datării cronologice apropiate a celor trei înmormântări, și mai ales „execuției foarte asemănătoare a modificărilor craniului”. Vârsta pe care o aveau la momentul morții este cunoscută pentru două dintre ele: una a murit între 25 și 30 de ani, cealaltă avea între 55 și 60 de ani. Deocamdată există mai multe întrebări la care se așteaptă răspunsul.. Comunitatea locală le-a tratat ca fiind diferite sau străine? Au un statut special din cauza aspectului lor? Cum s-au făcut aceste deformări, realizate, fără îndoială, înainte de vârsta de trei ani? „Suntem convinși că aceste distorsiuni aveau o semnificație specială, deoarece semnalau o identitate diferită și mediau anumite narațiuni legate de teritorii îndepărtate și influențe culturale exotice.” au declarat cei doi. Înmormântarea unuia dintre ele poate oferi totuși câteva indicii despre statutul lor și modul în care au fost priviți de comunitate. Ea nu a fost înmormântată doar în rochie „standard” din Gotland, ci și cu multe ornamente și bijuterii ornamentate, inclusiv patru broșe cu cap de animal, un obicei comun în Gotland.

Modul în care a fost deformat craniul rămâne și el, pentru moment, o enigmă, deși sunt cunoscute anumite metode folosite de alte culturi ale perioadei medievale. În America de Sud, Asia Centrală și Europa de Sud-Est, capetele copiilor sub trei ani erau comprimate cu scânduri de lemn și pânză.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?