0
(0)

Profesorul de neuropsihofarmacologie David Nutt, de la Imperial College London și echipa sa de specialiști au descoperit că psilocibina, ingredientul halucinogen extras din speciile de ciuperci din genul Psylocibe, cu efecte asemanatoare LSD-ului, poate regla funcțiile regiunilor cerebrale hiperactive responsabile de manifestarea depresiei severe la oameni.

 

Potrivit cercetătorilor, substanța chimică discutată pare capabilă să îi împiedice pe pacienții diagnosticați cu despresie clinică să mai fie victime ale unor autoevaluări și percepții de sine nemulțumitoare. Totuși, dată fiind proveniența psilocibinei – ciupercile psihedelice sunt încadrate ca droguri de clasă A – ingredientul halucinogen nu poate fi produs decât prin eliberarea unei licențe speciale, foarte greu de obținut.

Cercetarea coodonată de Nutt indică faptul că psilocibina inhibă zona cerebrală numită „cortex cingulat anterior”, cu o activitate excesivă în cazul pacienților suferinzi de depresie. Mai mult, s-a descoperit că același compus chimic are influență și asupra așa-numitei „default mode network” (nu există un echivalent românesc) din creier, de asemenea o regiune hiperactivă la cei depresivi, forțându-le acestor indivizi atenția asupra autocondamnării și a frustrărilor, incompetențelor și ratării proprii, uneori până la cote iluzorii.

Astfel, studiul a demonstrat un efect profund al medicamentului asupra voluntarilor sănătoși cărora li s-a administrat, aceștia experimentând stări de veselie și optimism chiar și câteva săptămâni mai târziu. Pentru o verificare consistentă a beneficiilor aduse de psilocibină, David Nutt și colegii săi vor demara un proiect de trei ani în cadrul căruia vor testa medicamentul pe diverse persoane diagnosticate cu depresie, în special pacienți care nu au prezentat un răspuns pozitiv la tratamente anterioare. Obiectivul este testarea, în paralel, cu psilocibină a 30 de indivizi și cu placebo a altor 30.

În prezent, depresia este cea mai importantă cauză a dizabilității (incapacitate, neputință) din Europa. Există multe tratamente eficiente pentru combaterea ei, dar numai o treime dintre indivizi răspund complet la acestea. Cel puțin 10% dintre pacienți sunt complet imuni la trei tratamente diferite. Ca și în cazul terapiei cu psilocibină, reglementările țin pe loc cercetările în acest sens, din pricina faptului că multe posibile medicamente sunt derivate din substanțe considerate droguri.

Sursa

Foto: Talk to FRANK; Christian Sinibaldi pentru the Guardian

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here