Gigantei companii aerospațiale și de apărare Boeing i s-a acordat patentul de dezvoltare a unui sistem de protecție tip „câmp de forță”, capabil să apere vehiculele militare de undele de șoc generate de exploziile provocate de rachte sau de dispozitive explozibile.
Sistemul propus de Boeing implică folosirea unei combinații de laseri, electricitate și microunde pentru încălzirea rapidă a aerului dintre vehicul și suflu. Această căldură generează un scut de plasmă mai des decât aerul înconjurător și capabil să respingă sau să absoarbă energia undei de șoc pe care o întâlnește.
Spre deosebire de câmpurile de forță impenetrabile din filmele științifico-fantastice, sistemul în discuție nu este făcut să prevină impactul direct sau șrapnelul. În schimb, cei de la Boeing doresc să îl proiecteze astfel încât să protejeze o țintă – un camion cu trupe, un centru de comandă sau un spital – de efectele ulterioare ale exploziilor din proximitate.
Sistemul ar dispune de senzori care ar detecta viteza și tipul amenințării, putând determina dimensiunea și forța exploziei rezultate. Computerele sale ar calcula timpul necesar undei de șoc produse de explozie să ajungă la țintă și direcția din care ar veni. Acest lucru este important, deoarece câmpul de forță ar proteja doar o mică porțiune din țintă, în loc să o înconjoare pe toată.
Odată ce determină toate aceste variabile, obiectivul sistemului este să încălzească aerul dimprejurul țintei, generând ceva ce Boeing numește „mediu trecător” care interceptează unda de șoc și reduce densitatea energiei.