0
(0)

REALITATEA EXTINSĂ CA SUPORT DIDACTIC

Un proiect pilot de introducere a tehnologiilor de realitate extinsă în programele destinate ucenicilor de la Siemens Austria și Germania este în curs de a fi implementat în cadrul departamentului de formare.

Text de Siemens/hi!tech, Christian Lettner

Totul începe în Linz. Este vorba despre programul de ucenicie al companiei Siemens din Austria, din locația din Linz. Echipa de acolo, condusă de directorul departamentului de formare Thomas Kagerer, s-a dovedit a fi un pionier în digitalizare. Programele de formare specializate în digitalizare devin una dintre cele mai moderne oferte de pregătire pentru tinerii pasionați de tehnologie din Austria.

Prin programele unice de formare specializată, ucenicii pot dobândi experiență profesională reală și practică, în cadrul unor proiecte de digitalizare, și pot lucra la crearea de rețele și la programarea sistemelor, utilajelor și dispozitivelor mobile. „Gradul din de în ce mai mare al digitalizării schimbă modul în care se va lucra în viitor, precum și cerințele specifice ale locului de muncă, dar și pe cele din fișa postului. Acesta este motivul pentru care Siemens deschide noi drumuri cu ucenicii săi și integrează tot mai multe concepte digitale în programul de formare“, declară Gerhard Zummer, directorul departamentului de formare a ucenicilor la Siemens Austria.

XR – REALITATE EXTINSĂ

În prezent, un alt proiect digital de formare se apropie de finalul etapei pilot și de începutul fazei practice. Este vorba despre familiarizarea tinerilor ucenici din cadrul Siemens cu tehnici ale erei digitalizării și despre formarea lor în acest sens. Este vorba despre proiectul XR (Extended Reality – Realitatea Extinsă). Acesta este un termen generic, care cuprinde cele trei tehnologii de Realitate Virtuală (VR), Realitate Augmentată (AR) și Realitate Mixtă (MR).

Împreună cu departamentul Digital Industries și departamentul central de cercetare Siemens, Corporate Technology, departamentele de formare ale Siemens, Siemens Professional Education – SPE, au făcut echipă în Austria și Germania pentru a integra aceste tehnici de realitate extinsă în programele de formare. „În cadrul digitalizării, este important să mutăm în sfera digitală metodele de predare și învățare. Tehnologiile XR au un potențial foarte mare, în special în domeniul instruirii, pentru a îmbunătăți învățarea.

Totodată, se dorește ca ucenicii să lucreze cu tehnologii promițătoare încă din timpul pregătirii, acesta fiind, de asemenea, unul dintre obiectivele pregătirii inovatoare“, spune Christoph Kunz, Head of Portfolio Management SPE în Germania. „Aplicațiile XR sunt utilizate pentru suport didactic. Utilizarea lor facilitează o înțelegere intuitivă, interactivă și un nivel ridicat de implicare psihologică și, astfel, o învățare mai eficientă. Și nu doar pentru ucenici: modulele pot fi utilizate și pentru formarea continuă a angajaților noștri“, adaugă Kagerer.

ABORDAREA GAMIFICATION

A doua aplicație VR este, din nou, adecvată pentru toate profesiile din domeniul electrotehnic și va fi utilizată în a doua parte a pregătirii. Conținutul acesteia reprezintă simularea unui motor asincron trifazat, care poate fi dezasamblat și reasamblat în mediul virtual și unde, de exemplu, fluxul de curent sau magnetic poate fi observat în timpul funcționării motorului. Această aplicație oferă, de asemenea, o abordare motivantă de gamificare: într-un mod de joc special, motorul explodează și este descompus în piesele sale individuale. Ucenicii trebuie apoi să încerce să reasambleze motorul cât mai rapid și în ordinea corectă. Modulul AR se adresează grupului țintă al profesiilor de predare tehnică și permite afișarea 3D a desenelor 2D folosind o tabletă. În paralel cu scenariile de utilizare, a fost creată pentru cursanți și o unitate de instruire pe baza elementelor fundamentale ale digitalizării, care explică tinerilor termenii AR, VR și MR și oferă bazele teoretice pentru subiectul XR. În cadrul următorului pas, se va realiza un pachet de lucru, care vizează colaborarea susținută de tehnologie.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?