O mică lentilă optică foarte ieftină poate transforma orice telefon mobil dotat cu cameră într-un microscop. Aparatul poate capta astfel imagini de înaltă rezoluție, mărite de 120 de ori, până la dimensiunea de un micrometru.
Dezvoltată de o echipă de specialiști a Universității din Houston, lentila este practic o picătură de dimetil polisiloxan (PDMS) – un polimer ce are consistența vâscoasă a mierii. Curbura lentilei decide gradul de mărire (zoom) a acesteia și ea depinde de durata și modalitatea de încălzire a polimerului.
Lentila este la fel de flexibilă precum lentilele de contact gelatinoase, dar mai groasă și poate fi atașată direct peste lentila camerei telefonului, fără necesitatea unui dispozitiv suplimentar. Se lipește puternic, dar este detașabilă și refolosibilă.
Pentru a-i testa capabilitățile, savanții au comparat lentila PDMS cu un microscop Olympus IX-70. Iar nivelul de apropiere 120x al lentilei s-a dovedit comparabil cu cel de 100x al microscopului Olympus. Mai mult, cu ajutorul software-ului, imaginile au putut fi mărite încă și mai mult.
În imaginile de mai sus se află o comparație între „cadrele” obținute cu cele două dispozitive la diferite grade de apropiere asupra pielii umane și a unui folicul de păr în secțiune. Imaginile (a), (b), (c) au fost obținute cu ajutorul microscopului Olympus IX-70, iar imaginea (d) cu ajutorul unui smartphone Nokia Lumia 520 dotat cu lentilă PDMS. Imaginile din intervalul (e) – (h), de pe rândul de jos, prezintă regiuni mărite din cele de pe rândul de deasupra.
Desigur, astfel de lentile, dincolo de avantajul evident al costurilor, pot fi extrem de utile într-o serie de situații și contexte, de la sala de clasă și până la clinici și laboratoare izolate care duc lipsă de fonduri și echipamente. În plus, imaginile obținute cu această tehnologie ar fi și foarte ușor de diseminat.
Foto: Y Sung et al., J. Biomed. Opt. 2015