5
(8)

În urmă cu câteva luni, un studiu a evidențiat prezența fierului meteoritic în obiectele descoperite în Spania la începutul anilor 1960, se dovedește însă că comoara în cauză are o vechime de peste 3.000 de ani și, prin urmare, este mai veche ca apariția epocii fierului în acea regiune.

Comoara din Villena este alcătuită dintr-un set de obiecte descoperite în 1963 de arheologul José María Soler García, în provincia Alicante (Spania). Aproximativ șaizeci de obiecte alcătuiesc această comoară (brățări, broșe și altele), majoritatea din aur, iar altele din fier și argint. Un studiu publicat în jurnalul Trabajos de Prehistoria, realizat de istoricii spanioli, a scos în evidență două obiecte: o brățară și o emisferă goală decorată cu aur. Cert este că aceste două obiecte au fost realizate dintr-un material care era încă destul de rar pentru vremea respectivă. Cercetătorii au efectuat analize care au relevat că este vorba de fier meteoritic (adică venit din spațiu), un metal mult mai rar. Datarea celor două obiecte a permis să se constate că acestea datează dintr-o perioadă cuprinsă între 1.500 și 1.200 î.Hr. î.Hr., cu alte cuvinte cu mult înainte de apariția epocii fierului în zona corespunzătoare Spaniei actuale. Această perioadă corespunde mai mult Epocii Bronzului Târziu, explicând și raritatea metalului găsit în contextul acestor analize.

Emisferă goală din fier acoperită cu foi de aur. Puteți vedea cum coroziunea fierului a acoperit și a deformat niște foi de aur.
Brăţara de fier din comoara din Villena

Pentru a diferenția fierul de origine meteoritică de fierul terestru, autorii studiului au efectuat analize prin spectrometrie de masă. Inițial, scopul a fost de a determina conținutul de nichel al obiectelor. De fapt, nichelul este mai prezent în metalul de origine meteoritică. Aceste analize au relevat apoi prezența acestuia din urmă în brățară și emisfera goală, în ciuda unei stări avansate de coroziune. Prin urmare, această descoperire sugerează că meșterii vremii aveau cunoștințe aprofundate despre fier, un metal care necesita temperaturi mai ridicate pentru a fi prelucrat. Mai mult, aceste cunoștințe erau cu adevărat avansate, deoarece fierul meteoritic este mai fragil, datorită compoziției sale. Prin urmare, necesită o temperatură de topire mai mare, dar și o răcire mai lentă.

Trebuie spus că prezența fierului meteoritic nu a fost descoperită doar în Tezaurul Villena. Acest material este prezent și în mai multe obiecte din dinastia Shang (China) sau în pumnalul lui Tutankhamon (Egipt).

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?