Bătălia de la Hastings, din anul 1066, în care William Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă condusă de regele Harold Godwinson, devenind ulterior primul monarh normand al Angliei, este una dintre cele mai cunoscute episoade din istoria Europei. Puțini știu însă că a existat și o a doua bătălie, cea care i-a opus lui William pe cei doi fii ai regelui Harold, Godwine și Edmund. O bătălie purtată la trei ani după evenimentele de la Hastings și care a însemnat înfrângerea definitivă a anglo-saxonilor.

Nimeni nu a știut cu exactitate locul pe care s-a purtat această bătălie, deși cronicile vremii amintesc de ea ca despre una dintre cele mai sângeroase confruntări pomenite până atunci în Anglia. Istoricul britanic Nick Arnold susține însă că a identificat locul conflictului dintre normanzi, pe de o parte, și anglo-saxonii sprijiniți de mercenari irlandezi, de pe altă parte. Conform istoricului englez, în urma a peste cinci ani de cercetări, acesta a identificat locul bătăliei între două sate, Appledore și Northam, în Devon. Comunitatea științifică din Marea Britanie a catalogat această descoperire drept una majoră.

Cronicile din secolul al XI-lea susțin că după încoronarea sa, William Cuceritorul a fost nevoie să reprime sângeros mai multe revolte ale localnicilor. Starea de război a continuat până în momentul în care noul rege al Angliei a încheiat un acord cu nobilii și magnații locali prin care le păstra acestora o parte dintre privilegii în schimbul suportului lor. În schimb, cei doi fii ai regelui defunct Harold, Edmund și Godwine, refugiați în Irlanda, strâng o armată masivă, formată din mercenari irlandezi, anglo-saxoni și vikigi, și pornesc împotriva normanzilor în speranța recuceririi tronului. O primă încercare de a cuceri Bristolul este soldată cu un eșec, moment în care cei doi frați își îndreaptă atenția către Devon. Aici, în Devon, într-un loc rămas necunoscut până azi, în luna iunie a anului 1069, Edmund și Godwine sunt înfrânți într-o singură zi de către Contele Brian de Britania, mâna dreaptă a lui William Cuceritorul, într-o bătălie care a lăsat peste 3.000 de victime pe câmpul de luptă.