4.6
(5)

Un os al degetului mare aparținând unui om de neanderthal excavat într-o peșteră din Franța sugerează că individul suferea de osteoartrita la mâna stângă. Aceasta este prima dovadă a acestei boli pe un deget mare aparținând unuia dintre verii noștri dispăruți. Cercetătorii au, de asemenea, o idee despre cauzele acestei afecțiuni.

Osteoartrita este o boală articulară caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului care acoperă capetele oaselor din articulații. Cu toate acestea, acest cartilaj joacă un rol esențial în a permite mișcarea lină a articulațiilor și a acționa ca un amortizor pentru a absorbi șocul. Absența acestuia duce apoi la inflamație, dureri articulare, rigiditate matinală, mobilitate redusă a articulațiilor, crăpare sau șlefuire a articulațiilor și sensibilitate la atingere. Pe măsură ce boala progresează, în jurul articulației se pot forma și creșteri osoase numite osteofite. Factorii de risc pentru această afecțiune includ vârsta înaintată, obezitatea, antecedentele familiale, leziunile anterioare ale articulațiilor, suprasolicitarea repetată a articulațiilor și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și guta.

Știm că osteoartrita afectează milioane de oameni din întreaga lume, dar cum rămâne cu verii noștri dispăruți? Știm din studiile antropologice că osteoartrita ar putea afecta într-adevăr strămoșii umani. Cu toate acestea, până acum, a fost întotdeauna dificil de diagnosticat boala. Și din motive întemeiate, țesuturile moi precum cartilajul nu se fosilizează în general, de unde și interesul acestei lucrări publicate în The International Journal of Paleopathology. Ca parte a acestui studiu, antropologii au examinat cu ajutorul tomografiei computerizate (CT) rămășițele unui deget mare vechi de 125.000 de ani descoperite într-o peșteră franceză aparținând unui Neanderthal. Rezultatele analizei au relevat suprafete degenerate si mase osoase compatibile cu osteoartrita. „Până în prezent, patologia descrisă aici este singura cunoscută într-un degetul mare de Neanderthal, chiar dacă osteoartrita este bine cunoscută în rândul populației de Neanderthal”, scriu autorii.

În ceea ce privește cauzele acestei boli, cercetătorii subliniază că susceptibilitatea genetică a oamenilor de Neanderthal la osteoartrită probabil nu s-a extins la mâini. Alți factori de risc precum obezitatea sau deficitul de vitamina C pot fi, de asemenea, excluși, deoarece verii noștri, în general, nu au suferit de niciunul dintre acești factori. Aici, acest caz particular de osteoartrită ar fi fost probabil cauzat de „utilizarea excesivă” a mâinilor. „Osteoartrita ar fi putut fi agravată de vârsta acestui individ și de o reacție inflamatorie cauzată de mișcări repetate și vibrații intense cauzate de tăierea de înaltă frecvență sau de alte utilizări ale mâinilor”, notează studiul. „Alte activități repetitive, cum ar fi tăbăcirea pieilor de animale, pot duce, de asemenea, la osteoartrită, dar este dificil să se determine care activitate (activități) ar fi dus la această afecțiune specială.” În ciuda incapacității lor de a determina în mod concludent cauza afecțiunii, autorii spun că osteoartrita degetului mare poate să fi cauzat această durere semnificativă individuală, care ar putea complica și mai mult sarcinile zilnice.

Această descoperire aruncă o lumină nouă asupra sănătății și stilului de viață al oamenilor de Neanderthal, dezvăluind că osteoartrita, o boală comună la oamenii moderni, i-a afectat și pe verii noștri dispăruți. Identificarea acestei patologii pe degetul mare al lui Neanderthal, prima de acest fel, evidențiază provocările fizice pe care le-au trebuit să se confrunte acești hominizi. Deși cauza precisă a acestei artroze rămâne incertă, ipoteza suprasolicitarii mâinilor în sarcini repetitive sugerează că oamenii de Neanderthal au desfășurat activități solicitante care ar putea avea repercusiuni semnificative asupra calității vieții lor. Acest studiu ne îmbogățește înțelegerea condițiilor de viață ale oamenilor de Neanderthal și a asemănărilor în provocările biologice cu care se confruntă speciile umane în timpul evoluției.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?