5
(4)

Conform unui studiu, publicat recent în Animal Behavior, peștele Neolamprologus savoryi s-ar putea să nu are o abordare blândă a educației. Acești pești recurg de obicei la pedepse dure pentru a-i determina pe semenii lor, și în special pe urmașii lor, să adopte comportamentul dorit. Această cercetare oferă o dovadă suplimentară a inteligenței peștilor.

Pentru acest studiu, cercetătorii afiliați la Osaka Metropolitan University au studiat comportamentul lui Neolamprologus savoryi, un pește endemic din lacul Tanganyika din Africa, care se distinge prin modul său de reproducere cooperantă. Aceasta implică faptul că mai mulți indivizi, dincolo de perechea reproducătoare, participă la creșterea puilor. Acești ajutoare pot fi frați, surori sau alți membri ai comunității, iar aceștia protejează ouăle și prăjesc, curăță cuibul și apără teritoriul împotriva prădătorilor, crescând astfel șansele de supraviețuire ale celor mici. Această metodă vă permite să aveți mai mulți descendenți și să vă transmiteți genele indirect prin promovarea succesului reproductiv al rudelor apropiate. Și dacă multe specii îl folosesc, în special la păsări și mamifere, atunci când vine vorba de pești, N. savoryi este o excepție.

Pentru ca acest sistem de cooperare să funcționeze, membrii săi trebuie să participe activ. Acest pește și-a găsit propria metodă pentru a asigura acest lucru. Cercetătorii au descoperit că masculii dominanți i-ar putea ataca pe unii dintre semenii lor considerați a fi prea inactivi în apărarea teritoriului sau protejarea locurilor de cuibărit, chiar și în rândul propriilor descendenți. Aceste pedepse corporale urmăresc să-i forțeze să participe mai activ la viața grupului și, prin urmare, la supraviețuirea acestuia. Și se pare că funcționează. Într-adevăr, victimele acestei pedepse corporale au răspuns corectându-și atitudinea și adoptând un comportament mai cooperant.

Astfel, putem concluziona că la fel ca și societățile umane care au folosit aceste metode din timpuri imemoriale pentru a menține ordinea publică, „animalele sălbatice folosesc, de asemenea, pedeapsa pentru a încuraja comportamentul cooperant între membrii comunității lor”, a spus dr. Satoshi Awata , autorul principal al studiului. El afirmă în continuare că, deși anterior pedepsele erau bine cunoscute la această specie, până în prezent au existat foarte puține dovezi ale utilizării lor pentru a încuraja cooperarea în cadrul familiilor de pești, un gol pe care, prin urmare, aceste lucrări o completează. Acest stimulent puternic de a ajuta și de a participa demonstrează abilități sociale și cognitive deosebit de avansate, pe care știința le credea cândva rezervate doar vertebratelor superioare. Nemulțumiți cu folosirea învățării prin pedeapsă, aceste animale sunt de fapt capabile să-și recunoască în mod individual semenii și să dezvolte afinități cu cei mai cooperanți dintre ei. Ei manifestă astfel comportamente care le depășesc în rafinament pe cele ale anumitor păsări sau mamifere terestre. „Acest lucru ar trebui să ne oblige să reconsiderăm noțiunea de inteligență nu numai pentru pești, ci și în întregul regn animal”, spune dr. Satoshi Awata.

Această cercetare oferă încă un element pentru a ajuta la reducerea decalajului în înțelegerea evoluției comportamentelor de cooperare și a mecanismelor folosite de animale pentru a le menține.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?