0
(0)

Grădinarii știu că unele ramuri ale copacilor trebuie tăiate pentru ca altele să poată crește mai puternice și același lucru survine și în procesul dezvoltării creierului: celulele microgliei elimină conexiunile dintre neuroni, definind comunicațiile cerebrale.

 

Descoperirea, publicată recent în ediția online a revistei Science, aparține cercetătorilor de la European Molecular Biology Laboratory (EMBL) din Monterotondo, Italia și ar putea fi de ajutor în descifrarea anumitor dereglări survenite în procesul dezvoltării sistemului nervos, printre care și autismul.

„Suntem foarte entuziasmați deoarece datele demonstrează că celulele microgliei sunt decisive pentru stabilirea conexiunilor corecte din creier”, a declarat Cornelius Gross, șeful echipei de cercetători. Groos a explicat că aceste celule „devorează” sinapsele, garantând astfel o consolidare a celor mai eficiente conexiuni neuronale.

Microglia este înrudită cu celulele albe ale sângelui, care capturează agenții patogeni și detritusul celular: cercetătorii cunoșteau deja funcția microgliei de a îngloba atât neuronii morți, cât și pe cei aflați pe moarte din cauza unor boli. Observând la microscop dezvoltarea creierului de șoarece, Gross și colegii au identificat anumite proteine din sinapse – conexiunile dintre neuroni – în interiorul celulelor microgliei, și au presupus că aceasta ar putea îngloba și sinapsele.

Ca o dovadă în plus a acestui fapt, cercetătorii au introdus o mutație care reduce numărul de celule din microglie în creierul în curs de dezvoltare al șoarecelui.  „Am observat ceva asemănător cu ceea ce alți cercetători au observat în unele cazuri de autism la om: un număr mai mare de conexiuni neuronale. Trebuie așadar să fim conștienți că modificările funcției microgliei ar putea sta la baza acelor dereglări ale dezvoltării sistemului nervos caracterizate de o conectivitate neobișnuită”, a comentat Gross.

Sursa: Le Scienze

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here