4.8
(12)

Când vorbim despre preistorie, ne imaginăm adesea bărbați și femei într-o luptă constantă pentru a supraviețui într-un mediu ostil. O descoperire recentă din Republica Cehă ne amintește că nici acum 30.000 de ani, copiii aveau parte de distracție. Un studiu realizat de cercetători a identificat aproape 500 de obiecte ceramice realizate de copii din Paleolitic. Aceste obiecte, în principal figurine de lut, oferă o perspectivă fascinantă asupra copilăriei într-o perioadă în care jocul era deja o formă de învățare și de exprimare creativă.

Deși viețile copiilor din paleoliticul superior sunt din ce în ce mai înțelese, rolul lor în producția meșteșugărească și contribuția lor la bunăstarea comunității lor rămân încă puțin studiate. Acest gol este exact ceea ce acest nou studiu, publicat în PLOS One, încearcă să umple.

Cercetătorii au examinat 489 de artefacte ceramice datând din perioada Gravettiană, cu aproximativ 30.000 de ani în urmă. Au fost găsite în cinci situri arheologice din Cehia. Obiectivul principal a fost acela de a răspunde la două întrebări: este posibil să distingem ceramica realizată de începători de cele realizate de experți? Și dacă da, putem spune că acești novici au fost copii? Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat variabile cunoscute prin studii etnografice și arheologice asociate adesea cu învățarea meseriilor meșteșugărești. La prima vedere, obiectele ceramice descoperite nu păreau a fi obiecte utilitare sau rituale, ci mai degrabă reprezentări ale animalelor și oamenilor care păreau stângace și neîngrijite.

Inițial, aceste obiecte au atras atenția cercetătorilor deoarece forma și construcția lor sugerau o origine copilărească. Într-adevăr, figurinele erau adesea mici, neregulate și prezentau defecte tipice obiectelor realizate de copii la antrenament. Studiul a confirmat aceste observații. Pe anumite piese au fost găsite chiar amprente, ceea ce atestă că copiii au fost într-adevăr la originea acestor creații.

Utilizarea ceramicii de către copiii din paleolitic nu este un fenomen izolat. Descoperirile arheologice dezvăluie că realizarea figurinelor, fie din lut sau din alte materiale, este un comportament întâlnit la copii de-a lungul istoriei și culturilor. Artefacte similare au fost găsite în regiuni la fel de diverse precum Arizona, Siria și printre Ojibwe din America de Nord. Această practică pare deci a fi un fenomen universal: realizarea figurinelor este o activitate care acoperă veacurile și care există și astăzi. De-a lungul secolelor, jocul și expresia creativă a copiilor cu greu s-au schimbat.

Aceste descoperiri fac astfel posibilă chestionarea viziunii adesea prea austere asupra preistoriei. Dincolo de preocupările de supraviețuire, aceste obiecte arată că copiii s-au jucat, au experimentat și au învățat mânuind argila. Prin observarea acestor figurine ne putem imagina că copiii i-au imitat pe adulți, creând reprezentări ale animalelor sau ale oamenilor pe care i-au întâlnit. Greșelile în realizarea figurinelor (cum ar fi crăpăturile de la gătit prea repede) sunt alte semne de experimentare. Studiind obiectele prost realizate, cercetătorii pot obține o perspectivă valoroasă asupra rolului copiilor în aceste societăți antice. Au fost mai mult decât doar observatori ai activităților adulților; au participat activ la procese creative, chiar și într-un context la fel de dificil precum cel al preistoriei.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?