0
(0)

Scoase la lumină în anul 2008 printr-o întâmplare fericită -fosilele hominidului în chestiune au fost descoperite de Mathew, fiul de numai 9 ani al paleontologului Lee Berger -, rămășițele din situl Malapa din Africa de Sud au fost confirmate ca aparținând unei noi specii hominide, Australopithecus sediba.

 

În fapt, oasele preistorice indică doi indivizi și nu unul, așa cum s-a crezut în momentul descoperirii, iar vârsta lor a fost estimată la 1,78 – 1,95 milioane de ani. Ambele schelete prezintă trăsături atât ale genului Australopithecus cât și ale genului Homo, fapt ce a dus la o serie de controverse încă nerezolvate. O parte a paleoantropologilor consideră ca A. Sediba nu este altceva decât veriga lipsă dintre australopiteci și Homo Habilis, cel mai vechi reprezentant al genului Homo, probabil o specie de tranziție între Australopithecus Africanus și Homo Habilis. Cei care contestă această ipoteză susțin că vârsta fosilelor este un argument extrem de important și că A. sediba nu poate fi decât un contemporan al primilor reprezentanți Homo pe Terra și nu un strămoș direct al acestora. Ei aduc în discuție vârsta de 2,5 milioane de ani a fosilelor de Homo rudolfensis, cele mai vechi din genul Homo descoperite până în prezent.

Bizar este craniul unuia dintre cei doi indivizi scoși la lumină în Africa de Sud. Deși capacitatea sa craniană era de numai 420 de centimetri cubi, ceea ce indică apartenența la grupul australopitecilor, lobul frontal prezintă trăsături mai apropiate de cele ale oamenilor. De asemenea, pelvisul indică o tranziție către genul Homo, deși nici acest aspect nu a fost încă explicat pe deplin.

Sursa foto: wikipedia

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here