Comisia Europeană (Directoratul pentru Transport) a organizat, între 20 și 23 octombrie, la Londra, în Marea Britanie, cea de-a 7-a ediție a „Zilelor Aeronauticii Europene“ (European Aeronautics Days) – „Aerodays 2015”, cel mai important eveniment european care privește cercetarea și inovarea din domeniul aviației și care are loc câte o dată pentru fiecare Program Cadru al cercetării finațate de către Uniunea Europeană.
În premieră națională, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare COMOTI a fost invitat să participe la eveniment. Printre cele numai 62 de proiecte selectate spre a fi invitate de către organizatori dintre sutele de proiecte de cercetare europene desfășurate sub egida Programului Cadru 7, s-au numărat trei proiecte în care institutul este implicat, atât ca beneficiar cât şi ca partener.
Astfel, în cadrul manifestării, COMOTI a fost invitat să prezinte proiectul de cercetare european PC 7 nr. 335091 – „Tangential Impulse Detonation Engine” (Motor cu Detonație cu Impuls Tangențial) – TIDE, pe care institutul îl manageriază și din consorțiul căruia mai fac parte şi alte instituții de cercetare prestigioase din Europa: Institutul „von Karman” de Dinamica Fluidelor (Belgia), Universitatea Tehnică din Lund (Suedia), și Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Științe (Republica Moldova).
De asemenea, INCD Turbomotoare COMOTI a fost solicitat de către coordonatorul de proiect, compania producătoare de turbomotoare SNECMA, din Franța, să participe și la prezentarea proiectelor europene de cercetare PC 7 nr. 234313 – „Optimisation for Low Environmental Noise Impact Aircraft” (Optimizarea Aeronavelor pentru Reducerea Impactului Zgomotului Ambiental) – OPENAIR și nr. 265943 – „Aviation Noise Research Network and Coordination” (Rețeaua de Cercetare și Coordonare în Domeniul Zgomotului produs de Aeronave) – X-NOISE, de asemenea invitate să participe de către Comisia Europeană.
Participarea INCD Turbomotoare COMOTI la eveniment a inclus atât o expunere orală a proiectului TIDE într-una dintre sesiunile tehnice, precum și prezentarea unui model la scară al motorului TIDE și a unei serii de postere referitoare la toate cele trei proiecte invitate (TIDE, OPENAIR și XNOISE) într-unul din standurile organizate în sălile de expoziție dedicate evenimentului.
Ambele activități au avut un succes remarcabil, atrăgând interesul unora dintre cei mai importanți actori ai scenei cercetării, dezvoltării și fabricației de motoare de aviație, precum Agenția de Apărare Europeană, SNECMA și TURBOMECA din Franța, Institutul de Aviație și Spațiu DLR din Germania, CIAM din Rusia, IVCHENKO PROGRESS din Ucraina, BAE Systems din Marea Britanie, precum și Universitățile din Milano (Italia), Manchester și Glasgow (Marea Britanie), pentru a numi doar câteva dintre cele mai importante instituții care și-au arătat interesul față de proiect și rezultatele sale de până acum.
Proiectul TIDE se bazează pe o idee revoluționară și urmărește dezvoltarea unui nou concept de motor de aviație pentru viteze mari, bazat pe înlocuirea turbinei existente în turbomotoarele clasice cu un set de camere de detonație pulsatorie rotative. Acestea asigură, pe de o parte, antrenarea compresorului motorului, util pentru ridicarea presiunii din amontele camerelor de detonație pulsatorii la valoarea necesară pentru amorsarea curgerii supersonice în ajutajul Laval al camerei de detonație. Pe de altă parte, aceleași camere de ardere asigură și forța de tracțiune a motorului.
Pentru a realiza aceste două obiective, fiecare cameră de detonație individuală este echipată cu un ajutaj supersonic profilat și înclinat la un unghi față de axa de rotație a motorului, asigurând în acest fel atât o forță de reacție având atât o componentă axială, de propulsie, cât și una tangențială, de rotație a ansamblului compresor – cameră de detonație.
Proiectul OPENAIR s-a concentrat asupra reducerii nivelului zgomotului emis de surse legate atât de motorul cât și de structura aeronavelor, urmărind o reducere de cel puțin 2,5 dB, în corelare cu obiectivele ACARE (Advisory Council for Aeronautics Research in Europe – Consiliul Consultativ European pentru Cercetare în Aeronautică).
În principal, INCDT COMOTI a realizat paleta de stator turboventilator din fibră de carbon multistrat, cu inserţii metalice de fixare pe structura motorului. Această paletă de tip nou, realizată din materiale revoluţionare, include în structura ei un difuzor piezoelectric de ultimă generaţie. Rolul acestuia este emiterea unui zgomot modulat în frecvenţă, în antifază cu zgomotul aerodinamic produs de curgerea de bază a aerului, la ieşirea din turboventilator. În acest mod, se obţine o reducere considerabilă a nivelului de zgomot generat de turboventilator.
Proiectul european X-NOISE este unul dintre proiectele de mare amploare, derulate de cercetarea aeronautică europeană, început în urmă cu 15 ani. Acest proiect a pus şi a rezolvat problema reunirii tuturor specialiştilor în aeronautică din reţelele naţionale într-o mare familie europeană, interesată de dezvoltarea transportului aeronautic, și implicit în reducerea nivelului de zgomot al acestuia.
Proiectul X-NOISE, sub egida căruia s-a desfășurat și proiectul OPENAIR, alături de multe altele, urmărește dezvoltarea și promovarea de soluții tehnice pentru problemele ridicate de emisiile de zgomot din aviație, prin asigurarea unei structuri de rețea de coordonare și prin implementarea unui plan de acțiuni implicând grupuri de experți, seminarii de cooperare internațională, ateliere științifice, precum și un sistem de informare comun.
INCDT COMOTI îndeplineşte rolul de National Focal Point şi de Regional Focal Point, pentru regiunea Balcanilor, reuşind, pe parcursul anilor, să dezvolte o reţea de specialişti în aeronautică, cu care are, periodic, întâlniri de lucru.
În ansamblul său, evenimentul Aerodays 2015 s-a bucurat de un deosebit succes în rândul comunității științifice din domeniile legate de aviație, al producătorilor de aeronave, sisteme de propulsie, echipamente și instalații conexe, precum și al publicului larg. Au fost prezentate o largă gamă de soluții tehnice și concepte noi și inovative, printre care, pe un loc foarte important, rezultatele obținute în proiectul Clean Sky. S-au prezentat planurile Comisiei Europene și ale principalelor companii producătoare de aeronave și motoare de aviație pentru noul program de cercetare european Horizon 2020 și, în cadrul acestuia, Clean Sky 2.