Potrivit unui studiu realizat în Africa de Sud, analiza artefactelor a relevat prezența unui amestec complex de otravă pe bază de plante. Acum, acest amestec complex a fost aplicat vârfurilor de săgeți ale vânătorilor care au trăit în ceea ce este acum Africa de Sud cu aproximativ 7.000 de ani în urmă.
Descoperită în 1956, Peștera Kruger din nord-estul Africii de Sud a servit drept adăpost în vremuri preistorice și este una dintre cele mai vechi peșteri cunoscute până în prezent. În 1983, cercetătorii au descoperit acolo numeroase artefacte, inclusiv un femur de antilope care conținea trei vârfuri de săgeți osoase și rămășițele unei substanțe toxice ciudate. Paleontologii de la Universitatea din Johannesburg (Africa de Sud) au efectuat o analiză a acestei substanțe, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul iScience.
Aceste teste au fost efectuate după noi săpături în 2022. Cercetătorii au decis apoi să reexamineze substanțele găsite cu patruzeci de ani mai devreme, în special cea găsită în femurul antilopei. Dar la acea vreme, imaginile cu raze X ale artefactului erau de proastă calitate. De această dată, oamenii de știință au folosit tomografia microcomputerizată (micro-CT). Analiza componentelor chimice ale substanței a relevat prezența a două glicozide: digitoxină și strofantidină. Acestea au fost folosite în compoziția otrăvurilor pentru vânătoarea cu arc cu zeci de mii de ani în urmă. De fapt, aceste substanțe pot perturba funcționarea mușchiului inimii. În plus, cercetătorii au descoperit acidul ricinoleic, un compus care se formează atunci când ricina, o substanță foarte toxică, se descompune în oxigen.
Studiul a mai arătat că acești și alți compuși organici identificați nu provin din aceleași plante. Cu alte cuvinte, se pare că vânătorii vremii au combinat mai multe ingrediente pentru a-și face otrava. Mai mult, nicio specie de plante care să conțină digitoxină și strofantidină nu a crescut în vecinătatea Peșterii Kruger. Deci vânătorii au călătorit cu siguranță pe distanțe lungi pentru a obține aceste substanțe. Multe descoperiri au dovedit deja în trecut utilizări mai vechi ale otrăvurilor naturale pe armele vânătorilor în Africa, dar și în Europa. În schimb, descoperirea cercetătorilor sud-africani a dezvăluit cele mai vechi dovezi ale unui amestec de două sau mai multe toxine vegetale aplicate în mod specific vârfurilor de săgeată.