0
(0)

Știința se mută în mediul virtual la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020

Un eveniment devenit deja tradiție, menit să aducă știința mai aproape de publicul de toate vârstele, continuă anul acesta într-o formă inedită. Pandemia mută Noaptea Cercetătorilor Europeni în online, iar cele mai strălucite idei ale cercetătorilor români, cele mai atractive experimente și cele mai interesante institute științifice din țară vor fi accesibile publicului în mediu virtual, vineri, 27 noiembrie 2020 (între orele 09:00 şi 23:00).

Evenimentul va include anul acesta webinarii pentru școlile de gimnaziu și liceu, tururi virtuale ale institutelor științifice partenere,  emisiuni live cu invitați în studio care vor aborda cele mai noi dezvoltări tehnologice și misterele științei moderne, concursuri, videoclipuri de tip portret care vor dezvălui oamenii din spatele instrumentelor științifice, precum și multe alte surprize.

Pe parcursul celor aproape 16 ore de transmisie, participanții se vor putea conecta la  experimente interactive și demonstrații oferite de institutele de cercetare și de către invitați, vor afla lucruri inedite despre misterele naturii și vor înțelege mai multe despre modul de funcționare a lucrurilor ce ne înconjoară, fie ele din domeniul tehnologiei sau nu. Experiența este dedicată atât elevilor, cât și profesorilor, care au nevoie să aducă puțină bucurie școlii online în această perioadă dificilă, dar vizează și publicul larg care dorește să afle mai multe despre secretele științei.

Cercetătorii își vor pune creativitatea la bătaie și vor demonstra că știința este accesibilă oricui, prin experimente amuzante și inedite ce vor aduce mai aproape de inimile vizitatorilor științe complexe precum chimia, fizica, matematica, astronomia și nu numai. Un accent important este pus anul acesta și pe IT&C, cu aplicații dedicate programării pentru copii, dar și pe atât de importantul domeniu al ecologiei, prin concursuri și discuții dedicate protecției mediului și încercării de a restabili echilibrul om-natură din ecosistemul urban, într-o perioadă în care tehnologia pare să ne acapareze viețile și să ne îndepărteze de natură tot mai mult.

Mai multe informații despre program și modalitățile de înscriere găsiți aici, iar dacă vreți să participați la anumite acțiuni sau momente ale zilei, vă rugăm să urmăriți pagina de FB a evenimentului pentru toate informațiile despre desfășurarea sa.

Despre eveniment

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și este un eveniment organizat în fiecare an începând din 2005 ce a atras până acum peste 1.5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul științei şi oamenii din spatele experimentelor.

Intitulat sugestiv DoReMi-RO, evenimentul face parte din seria de activități dedicate Anului Internațional al Sunetului, o initiațivă globală gândită în scopul stimulării înţelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societăţii, de la știința sunetului și tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică și sunete creative. În România, Noaptea Cercetătorilor se desfășoară simultan în peste 30 de orașe, dintre care amintim orașele partenere: Baia Mare, Brașov, București, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Eforie Sud, Miercurea Ciuc, Iași, Oradea, Pitești, Piatra Neamț, Ploiești, Roșiorii de Vede, Timișoara, Sibiu și Suceava.

În București, evenimentul este organizat de un consorțiu alcătuit din opt institute științifice și academice de prestigiu:

Partenerii media ai evenimentului de la București sunt Comunitatea Educație pentru Știință, Radio România Cultural și Știință și Tehnică.

Noaptea Cercetătorilor 2020 face parte dintr-o serie mai mare de evenimente organizate în cadrul Consorțiului București și dedicate popularizării științei. Printre acestea se numără ”Școala Altfel la Măgurele”, o serie de webinarii (de o oră) adresate claselor de gimnaziu și liceu desfășurate în perioada 16 – 27 noiembrie 2020, precum și ”Cu mic, cu mare … prin Univers”, un târg de educație și de oferte de dezvoltare profesională dedicat studenților pasionați de știință.

Programul detaliat al evenimentului poate fi consultat aici.

Pentru mai multe informații despre evenimente, puteți accesa pagina de internet , canalul de Facebook (unde va fi transmis live evenimentul).

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?