După ce a împărtășit cu publicul, în ediția de anul trecut a evenimentului Paris Air Show, viziunea sa despre ce anume vor oferi echipamentele aviatice în anul 2050 – emisii reduse, autonomie crescută, zgomot diminuat și viteze sporite – compania aeriană Airbus oferă acum o introspecție fugitivă în viitorul experienței trăite de pasageri la bordul aeronavelor.
Presupunând că nu vom deveni o specie de obezi în viitorul apropiat, dar și că strategia economică a înghesuirii cât mai multor indivizi într-o cursă aeriană va fi abandonată, călătoria cu avionul se anunță mult mai confortabilă în decadele ce urmează. În viziunea Airbus, viitorul este spațios, transparent, plin de ecrane interactive și de cocktail-uri.
Atunci când avioanele nu vor fi ocupate la capacitate maximă de pasageri, scaunele de prisos dinspre coada avionului se vor plia și restul locurilor vor fi deplasate și redistribuite astfel încât toți cei aflați la bord să beneficieze de spațiu rezonabil pentru picioare. De asemenea, toate aceste scaune vor fi capabile de ergonomie reglabilă, modelându-se după forma trupurilor celor transportați.
Cei care vor avea nevoi suplimentare spațiului sporit și scaunelor cu geometri variabilă vor fi liberi să își petreacă timpul la bordul avionului în zona de interacțiune a navei, care poate fi orice, de la o cameră cu o hartă interactivă, sau cu un teren de golf virtual, până la o sală de conferință, sau un bar, în funcție de dorințele pasagerilor.
De asemenea, o „zonă de revitalizare” dinspre vârful avionului va oferi o priveliște panoramică a Pământului de dedesubt, în timp ce îi va revigora pe călători cu „aer îmbogățit antioxidant și vitaminizant, lumini de stare, aromoterapie și tratamente de presopunctură”. Sună fantezist, dar asta anunță cei de la Airbus.
Poate cea mai rezonabilă și digerabilă parte a acestei viziuni este structura aeronavei, despre care aflăm că va fi în bună măsură transparentă și ușoară, într-o formă menită să imite scheletul păsărilor, permițându-le pasagerilor să privească ambianța dimprejurul avionului nu doar prin hublouri, dar chiar și prin acoperiș. Airbus nu se exprimă încă privitor la materialele care vor putea fi folosite, dar probabil că mai multe modele la scară redusă vor fi curând realizate cu ajutorul imprimantelor 3D, o tehnologie pe care EADS, concernul care deține Airbus o curtează intens.
Credit foto: Airbus