4.8
(5)

Recent, un studiu realizat în Quebec a demonstrat că algele s-ar putea dovedi utile în contextul tranziției energetice actuale. Procesul lor de fotosinteză ar avea capacitatea de a produce suficientă energie pentru a alimenta dispozitivele de tensiune mică.

În prezent, energia solară este un element important al tranziției energetice, la fel ca și alte surse regenerabile, în special energia eoliană, energia hidraulică, energia geotermală și chiar biomasa. Cu toate acestea, celulele fotovoltaice care alcătuiesc panourile solare ar putea avea de înfruntat în curând un nou concurent: algele. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Energies, acestea sunt într-adevăr foarte promițătoare, în special în ceea ce privește alimentarea dispozitivelor de tensiune mică, de exemplu anumiți senzori Internet of Things (IoT).

Echipa de la Universitatea Concordia din Montreal (Quebec) arată că au descoperit o modalitate de a recupera energia din procesul de fotosinteză al algelor. Acest lucru a fost posibil datorită unei manipulări speciale: algele au fost suspendate într-o soluție înainte de a fi plasate în celule electrice mici. „La fel ca oamenii, algele respiră constant, dar absorb dioxid de carbon și eliberează oxigen. Datorită mecanismului lor de fotosinteză, ei eliberează și electroni în timpul respirației”, a spus Dhilippan Panneerselvam, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat de presă.

Modelul dezvoltat de cercetători își propune să capteze electroni din alge pentru a produce energie electrică. Aceasta este o tehnologie cu emisie negativă care integrează celule micro-fotosintetice (micro-photosynthetic power cell, µPSC). Autorii studiului precizează că atunci când aceste µPSC-uri sunt configurate corect, pot genera o cantitate de energie suficientă pentru a opera obiecte care au un consum foarte mic. Cu alte cuvinte, dacă vorbim de o tehnologie care funcționează fără lumina directă a soarelui, intensitatea este mult mai mică în comparație cu posibilitățile celulelor fotovoltaice convenționale.

Cercetătorii din Quebec recunosc că sistemul lor nu poate concura cu panourile solare obișnuite, cel puțin pentru moment. Cu toate acestea, nu se poate exclude ca, în cazul în care cercetările ulterioare pe acest subiect ar urma să facă progrese tehnologice, aceasta ar putea găsi un loc în lista surselor regenerabile de energie capabile să influențeze tranziția energetică.

Trebuie spus ca tehnologia în cauză nu foloseste anumite resurse precum gazul sau microfibrele, de esențiale pentru fabricarea siliciului, element chimic folosit la fabricarea panourilor fotovoltaice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?