5
(3)

Cercetătorii din Statele Unite au făcut o descoperire promițătoare: cojile de pomelo ar putea fi folosite pentru a genera energie. Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv capabil să alimenteze aparate mici, precum LED-uri, calculatoare și ceasuri electrice.

Pomelo este un fruct cultivat în special în țări precum China, Vietnam, Statele Unite și Mexic. Acesta cântărește între unu și două kilograme și are o coajă foarte groasă (între 30 și 50% din masa fructului), care ajunge în general la deșeurile menajere, la fel ca cea a majorității fructelor pe care le consumăm. În Statele Unite, cercetătorii au găsit o modalitate de reciclare a cojii de pomelo, după cum se arată într-un articol publicat în revista ACS Applied Material & Interfaces . Agronomii de la Universitatea din Illinois au analizat proprietățile acestei coji și au estimat că aceasta ar putea fi irosită, producând în același timp energie mecanică. Trebuie remarcat faptul că această coajă pomelo este formată din două straturi, primul (exterior), care este extrem de subțire, și al doilea (interior), care este alb și gros. Autorii studiului au decis să separe aceste straturi pentru a păstra al doilea strat, spongios, înainte de a-l tăia în bucăți mici. Acesta reprezintă de fapt biomasa din coaja fructului, adică materia sa organică. Oamenii de știință au folosit apoi un plastic din poliamidă pentru o frecare c biomasa și a genera un curent electric. Acest schimb de electroni între straturile de material poartă un nume: triboelectricitate. Conform rezultatelor, este posibil să se obțină o descărcare capabilă să alimenteze aproximativ douăzeci de LED-uri. Autorii studiului au dezvoltat apoi un generator triboelectric din biomasă de pomelo care poate furniza o tensiune în circuit deschis de 58 V și o densitate de putere de vârf de 254,8 mW/m2. Acest lucru deschide calea alimentării dispozitivelor mici, cum ar fi calculatoarele și ceasurile sportive, fără electricitate externă, prin simpla forță mecanică.

O altă aplicație ar putea fi în domeniul sănătății. Deoarece coaja de pomelo este foarte sensibilă la forțe și la frecvența acestora, cercetătorii au avut ideea de a proiecta mici senzori care să fie plasați pe corpul uman. Scopul lor? Să monitorizeze anumite mișcări, cum ar fi cele ale articulațiilor sau ale mersului unui pacient. Semnalele electrice emise ar putea furniza informații cu privire la forțele generate de mișcări și ar putea contribui astfel la reabilitarea persoanelor rănite, de exemplu în timpul activităților sportive.

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?